OPTUŽNICA Hašim Tači otkrio šta je rekao istražiteljima u Hagu

Predsjednik Kosova poručio da je njihova borba bila pravedna, jer je bila borba za slobodu.. 

Hašim Tači otkrio šta je rekao istražiteljima u Hagu - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) završio je četverodnevno davanje iskaza pred tužiocima Specijalnih vijeća Kosova u Hagu.

Tači je u izjavi medijima nakon izlaska iz zgrade Specijalnog tužilaštvaizjavio da mu je drago što je četiri dana zaredom imao mogućnost da pruži svoje razjašnjenje svih pitanja koja su povezana s njegovim djelovanjem tokom ratnog perioda.

 

Saslušanje bilo produktivno

 

- Tokom ova četiri dana, potrudio sam se da razjasnim i da dam informacije o mojoj ulozi, mojim odgovornostima tokom rata, dakle tokom perioda koji pokriva Specijalni sud. Sve ovo vrijeme bio sam u pratnji ambasadora Prospera u svojstvu advokata - kazao je Tači.

Istaknuo je da smatra da je njegovo saslušanje bilo produktivno te da sada ostaje tužiocu i sudiji da na nepristran način ocijene njegovo svjedočenje.

- Ukoliko oni to urade na profesionalan način i nepristrano i časno, oni lako mogu doći do zaključka da ja nisam učinio nikakvu vrstu zločina i navodna kršenja - kazao je Tači.

 

Poručio je da je u svakom slučaju “njihova borba bila pravedna, jer je bila borba za slobodu”. Dodao je da je upravo zato Kosovo imalo podršku demokratskog svijeta, Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i NATO-a.

Ocijenio je da je pokušaj da se isprlja borba Oslobodilačke vojske Kosova, pokušaj i da se isprlja humanitarna NATO intervencija.

Upitan za detalje saslušanja, kazao je da nema pravo da iznosi informacije o svom svjedočenju, ali je naglasio da nije ispitivan u vezi sa nekim slučajem.

Kosovski predsjednik u ponedjeljak je počeo davanje iskaza na poziv Specijalnog tužilaštva, a 24. juna Tužilaštvo je objavilo da je predalo na potvrđivanje Specijalnim vijećima optužnicu “sa deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji (Veseli) i druga lica terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje”.

 

Šest mjeseci

 

U optužnici koju je Specijalno tužilaštvo proslijedilo Specijalnim vijećima Kosova 24. aprila, navodi se da Tači, Veseli i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Specijalna vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu imaju rok od šest mjeseci za donošenje odluke o potvrđivanju ove optužnice.

Specijalna vijeća i Specijalno tužilaštvo Kosova su privremenog karaktera s konkretnim mandatom i nadležnošću u postupku za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i druga krivična djela prema zakonima Kosova, koja su započeta ili izvršena na Kosovu u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine od strane građana Kosova ili Savezne Republike Jugoslavije, odnosno protiv njih. 

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: