OPTUŽNICA Hašim Tači otkrio šta je rekao istražiteljima u Hagu
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Predsjednik Kosova poručio da je njihova borba bila pravedna, jer je bila borba za slobodu.. 

Hašim Tači otkrio šta je rekao istražiteljima u Hagu - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) završio je četverodnevno davanje iskaza pred tužiocima Specijalnih vijeća Kosova u Hagu.

Tači je u izjavi medijima nakon izlaska iz zgrade Specijalnog tužilaštvaizjavio da mu je drago što je četiri dana zaredom imao mogućnost da pruži svoje razjašnjenje svih pitanja koja su povezana s njegovim djelovanjem tokom ratnog perioda.

 

Saslušanje bilo produktivno

 

- Tokom ova četiri dana, potrudio sam se da razjasnim i da dam informacije o mojoj ulozi, mojim odgovornostima tokom rata, dakle tokom perioda koji pokriva Specijalni sud. Sve ovo vrijeme bio sam u pratnji ambasadora Prospera u svojstvu advokata - kazao je Tači.

Istaknuo je da smatra da je njegovo saslušanje bilo produktivno te da sada ostaje tužiocu i sudiji da na nepristran način ocijene njegovo svjedočenje.

- Ukoliko oni to urade na profesionalan način i nepristrano i časno, oni lako mogu doći do zaključka da ja nisam učinio nikakvu vrstu zločina i navodna kršenja - kazao je Tači.

 

Poručio je da je u svakom slučaju “njihova borba bila pravedna, jer je bila borba za slobodu”. Dodao je da je upravo zato Kosovo imalo podršku demokratskog svijeta, Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i NATO-a.

Ocijenio je da je pokušaj da se isprlja borba Oslobodilačke vojske Kosova, pokušaj i da se isprlja humanitarna NATO intervencija.

Upitan za detalje saslušanja, kazao je da nema pravo da iznosi informacije o svom svjedočenju, ali je naglasio da nije ispitivan u vezi sa nekim slučajem.

Kosovski predsjednik u ponedjeljak je počeo davanje iskaza na poziv Specijalnog tužilaštva, a 24. juna Tužilaštvo je objavilo da je predalo na potvrđivanje Specijalnim vijećima optužnicu “sa deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji (Veseli) i druga lica terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje”.

 

Šest mjeseci

 

U optužnici koju je Specijalno tužilaštvo proslijedilo Specijalnim vijećima Kosova 24. aprila, navodi se da Tači, Veseli i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Specijalna vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu imaju rok od šest mjeseci za donošenje odluke o potvrđivanju ove optužnice.

Specijalna vijeća i Specijalno tužilaštvo Kosova su privremenog karaktera s konkretnim mandatom i nadležnošću u postupku za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i druga krivična djela prema zakonima Kosova, koja su započeta ili izvršena na Kosovu u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine od strane građana Kosova ili Savezne Republike Jugoslavije, odnosno protiv njih. 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano