OSUĐEN ZBOG TERORIZMA Amerikancu porijeklom iz Crne Gore 16 godina zatvora, sarađivao sa ISIS (FOTO)

Elvis Redžepagić, američki državljanin porijeklom iz Crne Gore, osuđen je u SAD na 16 godina i osam mjeseci zatvora zbog terorizma.

Redžepagić, koji je optužen za pokušaj da terorističkim organizacijama ISIS i Al Nusra front obezbijedi materijalnu podršku i resurse, priznao je krivicu na suđenju, saopštilo je američko ministarstvo pravde.

– Ovom kaznom, Redžepagić plaća cijenu za svoje pogrešne veze sa terorizmom i pokušaje da se pridruži ISIS i Al Nusra frontu u cilju vođenja nasilnog džihada – rekao je državni tužilac Breon Pis, prenosi Njujork post.

https://twitter.com/Newsday/status/1462209142622498817

U presudi se navodi da je Redžepagić početkom 2015. godine započeo komunikaciju sa osobom za koju je vjerovao da je komandant bataljona u Siriji i član ISIS i Al Nusra fronta, u namjeri da se pridruži tom bataljonu u džihadu.

Kada nije uspio da uđe u Siriju iz Turske u julu 2015. godine, to je pokušao da uradi u avgustu 2016. godine iz Jordana, ali su ga jordanske vlasti spriječile.

U objavama na FB u oktobru 2015. godine, Redžepagić je objasnio da je “džihad kada se boriš za Boga i umreš u čast Alaha”, navodi se u presudi.

Osuđeni je potvrdio da je putovao u Tursku kako bi se pridružio džihadu i Al Nusri i poručio da će doći vrijeme kada će ljudi “jedino znati da kažu Alahu Akbar”, navodi se u saopštenju američkog ministarstva pravde.

Analizom sadržaja na njegovom laptopu pronađeni su brojni primjerci propagandnog materijala ISIS i utvrđeno je da je redovno posjećivao sajt Put hilafeta ili Put do Kalifata, koji na bošnjačkom jeziku regrutuje borce sa Balkana za ISIS i druge terorističke organizacije u Siriji, navodi se u saopštenju američkog ministarstva pravde.

Američki mediji su objavili da Redžepagić porijeklom iz Crne Gore, da je u SAD živeo na Long Ajlendu u Njujorku, kao i da je tokom hapšenja, prijetio da će svojoj majci odsjeći glavu, prenosi RTCG.

Državni tužilac se zahvalio predstavništvu FBI u Srbiji i ministarstvu pravde Crne Gore za pomoć u ovom slučaju.

Srpska Info

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano