Osušite peteljke od jagoda i napravite čaj: Jača imunitet i nervni sistem

Kad čisite jagode, ne bacajte peteljke i listiće jer su veoma korisni.

Još od antičkih vremena poznata su lekovita svojstva jagoda. Ovo voće izuzetne arome i lepog izgleda veoma je ukusno i zdravo. Obiluje vitaminima A i C, vlaknima, gvožđem i folnom kiselinom.

Jagode jačaju imunitet

Blagotvorne su pri oporavku od bolesti, jačaju imunitet, prevencija su kod bolesti želuca, pomažu u lečenju artritisa, reume, anemije, olakšavaju tegobe kod kamena u bubregu, blagotvorno deluju na povećan holesterol i povišen krvni pritisak. Osim toga, jagode ubrzavaju metabolizam i usporavaju starenje.

Osušite peteljke i listiće jagoda

Peteljke i listiće jagoda trebalo bi osušiti i čuvati kao vitaminsku rezervu. Oni imaju više vitamina C nego njeni plodovi, a kao i plodovi sadrže iste mikroelemente (gvožđe, bakar, cink, mangan, hrom, olovo i kadmijum).

Čajevi od peteljki i listića jagode jačaju nervni sistem i deluju protivstresno. Odlično su sredstvo za otklanjanje umora i depresivnih stanja, blagotvorni su za krv i poboljšavaju stanje bubrega. Odlični su i za obolele od dijabetesa, jer utiču na normalizaciju šećera u krvi.

Peteljke i listići jagoda (baštenskih i šumskih) podmlađuju kožu i utiču na rast kose, a nanose se usitnjeni na lice i vrat u obliku maske. Za brži rast i gušću kosu odlična je kaša od izmiksanih listića i peteljki, uz dodatak isceđenih sokova bokvice i kalanhoje, piše magazin.novosti.rs.

Čaj od peteljki

Jednu kašičicu usitnjenih peteljki šumskih ili baštenskih jagoda prelijte čašom ključale vode. Neka odstoji poklopljeno 20 minuta. Pijte tri puta dnevno. Ovaj čaj prijatnog ukusa odlično je pomoćno sredstvo u terapiji obolelih od kancera.

Koliko je sočan plod ovog voća koristan u nekim medicinskim stanjima, ne čudi da su lekoviti i delovi biljke koji se obično uklanjaju. Zato, prilikom čišćenja jagoda, ne treba bacati listiće oko ploda i peteljke. Zagovornici ruske narodne medicine koriste ovaj tzv. otpad u lečenju mnogih oboljenja.

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: