Otkriveni novi dokazi: Kinezi ipak zataškali?

Porudžbine kompleta PCR testova povećale su se u kineskoj provinciji Hubej, odakle se proširio kovid 19, i to sedam meseci pre prvog prijavljenog slučaja.

o su podaci do kojih je došlo istraživanja organizacije Internet 2-0.

Prema njihovom istraživanju, Virusološki institut u Vuhanu, Univerzitet za nauku i tehnologije u Vuhanu, Institut za stočarstvo i veterinarstvo sa sedištem na Akademiji poljoprivrednih nauka Hubej i Centru za kontrolu i sprečavanje bolesti u Hubeju bili su neke od ustanova koje su od maja 2019. napravile neobično velike porudžbine kompleta PCR testova, prenosi hrvatski "Dnevnik".

To je samo jedan od dokaza da je Kina pokušala da zataška početak širenja epidemije koja se posle proširila na celi svet. Poznato je i da su tragovi kovida pronađeni u evropskim uzorcima krvi uzetim pre nego što je bolest prijavljena Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, piše Dejli mejl.

Otkrili nove dokaze

 

U međuvremenu je Kina zadržala dokaze o poreklu virusa, što je navelo SZO na detaljniju istragu svih događanja povezanih sa izbijanjem pandemije.

Američko-australijski istraživači otkrili su nove dokaze pretraživanjem podataka o porudžbinama PCR testova u Kini tokom 2019. godine.

Potrošnja kompleta PCR testova u provinciji Hubej udvostručila se s 5,7 miliona dolara u 2018. godini na 10,4 miliona dolara u 2019. godini. Porudžbine su počele rasti u maju 2019, a vrhunac su dosegle u julu iste godine.

Virus se širio već u leto 2019?

 

"Na temelju analiziranih dokumenata, došli smo do zaključka kako postoji velika verovatnost da se virus širio kineskim Vuhanom već u leto 2019. godine, a definitivno je bio tamo prisutan u jesen 2019", navodi se u izveštaju organizacije Internet 2-0.

Drugi istraživači, ipak, smatraju kako je nemoguće zaključiti zašto su PCR testovi kupljeni samo iz dostupnih podataka na internetu.

Akira Igata, gostujući profesor na Visokoj poslovnoj školi Tama u Tokiju, kazao je da se radi o "snažnoj informaciji za tvrdnju da je postojala informacija o izbijanju virusa u Vuhanu nekoliko meseci, pa čak i pola godine pre decembra 2019. godine".

"Ovaj izveštaj mogao bi da bude podsticaj zemljama da od Kine ponovo zatraže informacije o tome što se događalo", dodao je.

Razvijeni 1983. godine

 

PCR testovi razvijeni su 1983. godine, a osim za testiranje na kovid 19, koriste se i za testiranje drugih bolesti, uključujući HIV, tuberkulozu, veliki kašalj i razne virusne bolesti.

Kina je za prvi slučaj upale pluća "nepoznatog porekla" u Vuhanu Svetskoj zdravstvenoj organizaciji javila 31. decembra 2019. godine, a genetske podatke o toj bolesti dostavila je 5. januara 2020. Tek 11. januara izvestili su o prvom smrtnom slučaju. Upozorenje o širenju infekcije poslato je iz Kine tek 20. januara.

Izvor: B92

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor:
Najpopularnije