Otkriveno gdje je Hitler od Crvene armije sakrio 28 tona zlata?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Ispod srednjovjekovnog poljskog zamka moglo bi biti sakriveno na desetine tona nacističkog zlata.

Riječ je o 28 tona zlata, koje je vjerovatno sakriveno na teritoriji zamka Hohberg u Vroclavu. Navodi se da bi tu mogle biti sakrivene i dragocjenosti bogatih Poljaka, koje su morali da predaju Hitlerovim jedinicama SS-a usljed napredovanja Crvene armije 1945. godine.

Stručnjaci smatraju da su došli do informacija o tajnom mjestu sa dragocjenostima proučavajući dnevnik oficira SS-a. Dnevnik je napisao Egon Olenhauer, kome je Hitler naredio da sakrije nacističko blago.

Smatra se da je oficir Trećeg rajha sakrio 260 kamiona različitih vrijednih stvari. U njegovom dnevniku govori se o 11 mjesta na kojima bi blago moglo biti sakriveno.

Ako su pretpostavke istraživača istinite, u Poljskoj bi mogle biti zakopane dragocjenosti u vrijednosti do 1,25 milijardi funti (oko 1,3 milijarde eura). Međutim, naučnici još nisu dobili dozvolu za iskopavanje skrovišta, što otežava planiranje, piše "Dejli mejl", a prenosi Sputnjik.

Predstavnici fonda tvrde da su već dobili preliminarno odobrenje za sprovođenje radova od vlasnika zamka.

Dnevnik Egona Olenhauera je postao poznat 2018. godine. Prema tvrdnjama istraživača, kada je Crvena armija počela ofanzivu, Hitler je navodno naredio da se kamioni prepuni dragocjenosti sakriju u Šleskoj.

Ističe se da je, između ostalog, riječ o skoro 30 tona zlata i umjetničkim delima Karavađa, Botičelija i Rafaela. Rukopis je čuvan u jednoj od njemačkih religioznih organizacija, koja se smatra masonskom ložom.

B92

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano