Ova drevna biljka ima čudesne osobine, lijek je za desetine bolesti…
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Njime se trgovalo još prije 5.000 godina na Arabijskom poluotoku i u sjevernoj Africi, gdje je bio vrijedan poput zlata.

Zbog svojih svojstava tamjan je u Egiptu korišten za balzamiranje mumija.

Tamjan ima svoju primjenu ne samo u aromaterapiji, kozmetici, masaži i religijskom obredima, već i u liječenju.

Ljekovitost tamjana

U ayurvedskoj medicini Indijski tamjan (boswellia serrata) koristi se već hiljadama godina za liječenje artritisa, zacjeljivanje rana, jačanje ženskog hormonalnog sistema i zaštitu od patogenih mikroorganizma.

 

Tamjan se od davnina koristi na Bliskom istoku za održavanje zdravlja usne šupljine. Tamošnji ljudi imaju običaj žvakati smolu tamjana, koja poboljšava zdravlje zuba i desni, jer zbog svojih antimikrobnih svojstava sprječava infekcije.

Na Zapadu, tamjan je najviše poznat po svojim antiupalnim svojstvima.

Aktivni ljekoviti sastojci tamjana su seskviterpeni ugljikovodici, monoterpeni, diterpeni i bosvelijske kiseline.

Bosvelijske kiseline su najvažniji sastojak tamjana. Imaju snažno antiupalno djelovanje i učinkovito ublažavaju bol uzrokovanu artritisom, ali za razliku od konvencionalnih lijekova ne uzrokuju nuspojave.

Tamjan poboljšava cirkulaciju i dotok krvi kroz žile oštećene upalom što dodatno pomaže zglobovima ugroženim artritisom. Njegovo moćno antiupalno djelovanje pomaže i kod Chronove bolesti i cisti.

Neka istraživanja su pokazala da tamjan može pomoći i u liječenju nekolikih vrsta karcinoma – malignih melanoma, raka mjehura i tumora na mozgu.

Potvrđeno je da ekstrakt tamjana, tamjanov acetat, smanjuje neurološka oštećenja, olakšava depresiju i napetost, sprječava bolesti krvnih žila i smanjuje loš kolesterol.

 

Terapija uljem tamjana povoljno djeluje na dišni sistem i olakšava bronhitis, astmu, sinusitis, česte prehlade i alergije.

Nakapajte na ruku par kapi ulja i udiše ih nekoliko puta dnevno ili inhalirajte tinkturu tamjana (1 kašikica na litru vruće vode).

Upozorenje:

Nemojte koristiti tamjan ako pijete lijekove za razrjeđivanje krvi, patite od visokog tlaka, ako ste trudni ili dojite.

Ne smije se koristiti čisto ulje tamjana, potrebno ga je razrijediti u baznom ulju ili vodi.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano