OVAJ DOKUMENT HRVATSKA ŽELI DA SAKRIJE: Evo kako su NDH i Ante Pavelić proterali ćirilično pismo! (FOTO)
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Objavljeni izvodi iz osnovnih zakona Nezavisne Države Hrvatske iz 1941. godine kojima je zabranjena upotreba ćirilice u javnom i privatnom životu

ZAGREB - U tekstu pod naslovom “vratimo se u 2015. godinu“, zagrebački portal Index.hr piše o tome da je ćirilica zabranjena 25. aprila 1941. godine, dve nedelje po uspostavljanju NDH.

“Na području Nezavisne Države Hrvatske zabranjuje se upotreba ćirilice“, navodi se u stavu jedan Zakonske odbredbe o zabrani ćirilce koju je potpisao Ante Pavelić. Index takođe citira naredbu za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova koju je potpisao ministar Andrija Artuković.

 

“Zabranjena je svaka upotreba ćirilice na celom području NDH. To se odnosi na celo poslovanje svih državnih i samoupravnih tela, na kancelarije javnog poretka, na trgovinske i njima slične knjige, na dopise, kao i na sve javne natpise“, pisalo je u naredbi. Za kršenje naredbe bila je propisana novčana kazna i mesec dana zatvora. “Prema tome naređujem da se na celom području NDH odmah obustavi svaka upotreba ćirilice u javnom i privatnom životu. Svako štampanje bilo kakvih knjiga ćirilicom je zabranjeno, svi javni napisi pisani ćirilicom moraju se neodložno, u roku od tri dana skinuti“, naveo je Artuković. Pored zabrane ćirilice donete su i Zakonske odbredbe o rasnoj pripadnosti, odnosno odredba o zaštiti narodne i arijske kulture hrvatskog naroda, kao i ona o zaštiti arijske krvi i časti hrvatskog naroda. Index napominje da su ovi zakoni predstavljali osnovne zakone NDH.

izvor kurir

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano