Ovako će izgledati nastava u Srpskoj: Dezinfekcija, u klupama po jedan đak
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Civilna zaštita Republike Srpske sutra kreće sa dezinfekcijom 670 objekata osnovih i srednjih  škola, kako bi do 29 septembra sve bilo spremno za povrtak đaka u klupe.  Ministarstvo prosvjetei kulture Srpske je u stalnoj komunikaciji sa kriznim štabovima u opština i  gradovima, kako bi sve potrebne pripremem bile odrađen kako struka nalaže i na vrijeme. 

"Poštujući mjere, zapravo svi učestvujemo  u sistemu očuvanja zdravlja, kako učenika nastavnika  tako i svih zaposlenih u školama. S toga još jedna apel da u naredne dvije sedmice maksimalno svi građani budu na oprezu jer virus unesen u školu nije virus koji je stečen u školi", kaže Natalija Trivić. 

Od ponedjeljka u Banja Luci se vraća javni prevoz u punom kapacitetu. Odjeljenje za saobraćaj dobilo je zadatak da u saradnji sa osnovnim i srednjim školama, prilagodi red vožnje potrebama novih  đačkih smjena u školama. Od prvog septembra subvencionisaćemo srednjoškolske karte za prevoz, kaže radonačelnik Igor Radojiči. Od sutra o iznosu pregovaraju sa prevoznicima. Osim prevoznika, lokalni domovi  zdravlja biće jedna od najvažnijh karika. 

"Znači dijete ili odrasli oboljeli ima medicinski odnosno zdravstveni tretman, svi njegovi kontakti prije svega  odjeljenje ili pola odjeljenja koje se nalazilo u kontaktu sa djetetom preduzimaće se mjere vjerovatno izolacije  u trajanju od14 dana, dezinfekcije objekta. Nećemo zatvarati cijele škole", kaže Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

Direktori sa nastavnicima i osobljem imaju nešto više od deset dana da škole i učionice prilagode epideiološkim preporukama. 

Od nove školske godine raspored u učionicma izgledaće potpuno drugačije. Od recimo sadašnjih 15 klupa, polovina će biti iznesena. Ostala polovina biće raspoređena tako da između klupa postoji od 1,5 do dva metra razmaka. U svakoj klupi sjediće po jedan đak.  

Izgubiće se čari đačkog došaptavanja, prepisivanja, ali druge nam nema, kažu direktori. Od pola osam ujutru do pola osam naveče, u četiri smjene, biće raspoređeno 1.200 banjalučkih gimanaijalaca, 130 profesora i osoblje, u 26 učionica i nekoliko zbornica. Cijelo ljeto razrađivali su taktike organizacije nastave, jer su očekivali preporuke koje su Institut i Ministarstvo prosvjete dali. 

"Uz ove sve epidemiološke mjere, preporuke i ministarstva da ćemo biti mi zaštićeni od strane učenika.Tu se nadam  da će roditelji da budu odgvorni koliko i mi i da ne šalju ne daj Bože bolesnu djecu u školu pa da onda napravimo jedan problem i nama i učenicima", kaže Vita Malešević, direktor Gimnazije Banjaluka.

U Gimnaziji kažu, učiniće sve da problema ne bude. Maske, držanje distance, dezinfekcija- biće im glavno oružje. 

U banjalučkoj gimnaziji kažu da će im od septembra smo za dezinfekciju ruku đaka, nastavnika i osoblja biti potrebno nekoliko desetina litara dezinfekcionih sredstava, a nekoliko stotina litara za dezinfekciju površina. 

Tu će u pomoć priskočiti Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske. Obezbjedili su dodatna sredstva kako bi škole mogle da u praksi sprovedu preporučene mjere Instiuta za javno zdravstvo Srpske.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano