OVAKO JE ČUVENI BATA DOBIO NADIMAK! Dobio je knjige na engleskom, a onda ga je DIREKTOR pozvao na razgovor, više nisu zvali IMENOM

Iza imena glumca Velimira Živojinovića uvek je stajao nadimak Bata, a dobio ga je mnogo pre nego što je postao poznat.

Njegov sin Miljko je jednom prilikom ispričao i kako je do toga došlo.

- Bata je imao dve starije sestre, Nadu i Caleta. Cale je bila mala kada se otac rodio i ona je prva, još kao devojčica, počela da mu tepa ‘bato’. Kada je upisao srednju glumačku školu u Nišu, susreo se sa direktorom, pesnikom i jednim od naših najvećih šekspirologa, njegovim imenjakom Velimirom Živojinovićem”, počeo je priču Miljko Živojinović.

- Već na početku školske godine, paketi koje su njih dvojica dobijali su često završavali kod onog ‘pogrešnog’ Velimira. Bata bi tako dobijao knjige na engleskom jeziku, a direktor škole kajmak i sir iz Koraćice. Direktor ga je pozvao jednog dana da to razreše i pitao ga: ‘Mali, je l’ ti imaš neki nadimak?’. On mu je potvrdno odgovorio. ‘Odlično, od danas ćeš ti biti Bata Živojinović, a ja ću se potpisivati svojim pseudonimom Masuka - ispričao je Batin.

1698659_dragana-udovicic_ff.jpg?ver=1607681964FOTO: DRAGANA UDOVIČIĆ

Bata Živojinović preminuo je 22. maja 2016. godine. Bio je najpoznatiji po ulogama u partizanskim filmovima vezanim za Drugi svetski rat.

Na filmskom platnu je debitovao 1955. godine u filmu Pesma sa Kumbare. Glumio je u oko 350 filmova, među kojima je i 17 vesterna snimljenih u Nemačkoj za koje se gotovo i ne zna. Snimao je filmove u kojima je igrao glavne uloge na prostorima svih bivših jugoslovenskih republika. Jedan je od rodonačelnika tzv. crnog talasa u jugoslovenskom filmu, nastalog početkom šezdesetih, u kojima je kontinuirano nastupao sve do kasnih sedamdesetih godina 20. veka. Paralelno s njima, igrao je i u  partizanskim filmovima u kojima se proslavio takođe tokom ’60-ih i ’70-ih, a jedan od njih — Valter brani Sarajevo — doneo mu je veliku popularnost u Kini.

Osim glume, uporedno se bavio i politikom. Od početka devedesetih godina 20. veka bio je poslanik Socijalističke partije Srbije u nekoliko mandata, a 2002. godine bio je kandidat SPS-a na neuspelim predsedničkim izborima u Srbiji. Smatra se jugoslovenskim i srpskim glumcem sa najviše uloga.

899995_bata-zivojinovic_ff.jpg?ver=1607682156FOTO: ALEKSANDAR JOVANOVIĆ

kurir.rs/informer

 

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: