Ove šarmantne vetrenjače su stare skoro 300 godina i još uvek su u funkciji! (VIDEO)
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

U holandskoj provinciji Južna Holandija, mreža pažljivo očuvanih vetrenjača iz 18. veka čuva stražu nad pastirskim ravnicama Kinderdajka.

Devetnaest vetrenjača, lociranih usred mreže vodenih tokova i kanala, svedoče o upornosti holandskog naroda koji je uspeo da očuva prirodu u zalivu skoro milenijum. Koristeći složeni sistem hidraulike, oni su isušivali zemljište, omogućavajući razvoj poljoprivrede i procvat naselja u područjima koja bi inače bila preplavljena. Kinderdajk je odličan primer inženjerskog podviga koji je započet u srednjem veku i koji je nastavljen sve do današnjih dana, zbog čega je dobio i status Uneskove svetske baštine 1997. godine.

Kao i veći deo Holandije, Kinderdajk leži ispod nivoa mora. Pre 1.000 godina, to područje je bilo tresetište koje su lovci i ribari posećivali samo tokom letnjih dana kada je bilo manje vode. Rani doseljenici su izgradili nasipe kako bi zadržali vodu i kako bi mogli da obrađuju plodnu zemlju. Tokom godina - a posebno nakon 13. veka kada su formirane formalne organizacije zadužene za održavanje zemljišta - sistem upravljanja vodama postao je sve sofisticiraniji. Mreža vetrenjača je izgrađena da bi snabdevala električnu energiju potrebnu za pumpanje vode iz poldera (niska zemlja koja je "oteta" od vode i zaštićena branama i nasipima), a koja je potom sprovođena do okolnih reka.

Uprkos napretku u tehnologiji, vetrenjače iz 18. veka u Kinderdajku su održavane kako bi služile kao rezervni sistem u slučaju da moderna oprema propadne. I zaista, one su ponovo u funkciji u modernoj eri. Tokom nemačke okupacije Holandije u Drugom svetskom ratu, nemačke trupe su tražile sve rezerve dizel goriva za ratne napore, zahtevajući od Holanđana da se ponovo vrate tehnologiji vetrenjača za odvodnjavanje.

Danas, posetioci Kinderdajka mogu da istraže sistem nasipa, pumpnih stanica, rezervoara i vetrenjača koje su vekovima držale vodu u zalivu. Čak mogu da uđu u jedan od starih mlinova i nauče kako se to radi. Lokacija se može obići pešice, biciklom, brodom ili tramvajima.

These 300-Year-Old Dutch Windmills Are Still Spinning Today | National Geographic

In the Netherlands' South Holland province, a network of meticulously preserved 18th-century windmills stand guard over the pastoral plains of Kinderdijk. ➡ ...

Izvor : nacionalgeographic.com

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano