Пале: Месо домаћих свиња здраво, трихинела у месу дивљачи

Он је навео да је дивљач уловљена у ловиштима дијела Романије, Врхпраче и Госина.

Галић је подсјетио да су прошле године забиљежили један случај присуства ларве трихинеле код домаћих свиња, док је за 25 година колико прате кретање трихинеле код домаћих свиња на подручју Пала било око 70 случајева заразе.

- У питању су биле свиње преко 150 килограма и нешта мало прасади која су довезена из других средина. Грађани прије кориштења меса домаће или дивље свиње обавезно треба да провјере присуство ларве трихинеле - рекао је Галић.

Преглед исправности меса домаћих свиња кошта 10 КМ, а дивљих 28 КМ.

Према његовим ријечима, законска је обавеза да сво месо које иде за јавну потрошњу буде прегледано, поготово што ловци знају дијелити ловину на више домаћинстава.

- Прије 10 година ловци су подијелили непрегледано месо па је дошло до заразе код више породица. Сваку свињу треба прегледати против трихинеле јер свиња не показује клиничке симптоме, само носе паразите који се активирају када дође до човјековог желуца приликом конзумације - објаснио је Галић.

Он је истакао да се преглед дивље свиње ради појединачно са већим узорком него код домаћих, путем вјештачке дигрестије која траје више од сат времена.

Трихинела је паразитна болест и преноси се конзумирањем термички недовољно обрађеног меса свиње у коме се налазе цисте паразита трихинела спиралис. 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano