Pale novo žarište korona virusa u Srpskoj

Privatna druženja organizovana u ugostiteljskom objektu ili sahrana na kojoj se nisu poštovale nikakve epidemiološke mjere, doveli su do pogoršanja epidemiološke situacije u opštini Pale, poručio je to danas direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Prema njegovim riječima, to je dovelo do velikog broja novih osoba pozitivnih na virus korona u ovoj lokalnoj zajednici, gdje već tri-četiri dana “imamo posljedice da raste broj pozitivnih na virus“.

–  I u narednom periodu možemo očekivati nepovoljnu epidemiološku situaciju u toj zajednici, a da ne govorimo i za druge lokalne zajednice, gdje je došlo do skoka broja pozitivnih osoba – rekao je Zeljković govoreći o tome da se u nekim opštinama, na privatnim ili organizovanim okupljanjima, ne poštuju nikakve preporuke Instituta.

Dan ranije na situaciju u ovoj opštini upozorio je i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, ističući da nadležni ovih dana posebno prate lokalne zajednice u kojima se bilježi skok broja zaraženih lica, u čemu prednjače Banjaluka i Pale.

– Uzroci skoka broja zaraženih osoba, konkretno na Palama, su nepoštovanje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, bilo da je riječ o nošenju maski ili neprimjerenog ponašanja koje nije u skladu sa preporučenim kada je riječ o obilježavanju određenih događaja – rekao je Šeranić, dodajući da je Banjaluka grad u kojem je veći i nivo aktivnosti.

Po podacima Instituta za javno zdravstvo, u posljednjih 24 časa nije bilo novih potvrđenih slučajeva virusa korona u opštini Pale, ali dan ranije registrovano je čak 16 slučajeva, pa su se po broju novoregistrovanih slučajeva Pale našle odmah iza Banjaluke, u kojoj je juče bilo 19 novih slučajeva virusa korona.

To je nagli skok broja zaraženih u opštini Pale, koja ima 352 do sada potvrđena slučaja novog virusa korona, te je sedma opština po broju do sada zaraženih osoba u Srpskoj.  

 

Izvor : SrpskaInfo

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: