Pandemija poremetila i svjetski meteorološki sistem
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Ujedinjene nacije su u četvrtak izrazile zabrinutost zbog uticaja pandemije virusa korona na meoteorološke posmatračke sisteme jer se smanjio avionski saobraćaj, a time i prikupljanje podataka.

Globalni sistem osmatranja Svjetske meteorološke organizacije osnova je svih meteoroloških i klimatoloških usluga.

Sastoji se od 30 meteoroloških satelita i 200 istraživačkih, više od 10.000 meteoroloških stanica na Zemlji, 1.000 stanica (u atmosferi), 7.000 brodova i 3.000 komercijalnih letjelica koje mjere ključne parametre atmosfere, kopna i okeana.

Taj sistem prenosi podatke sa instrumenata stanicama na zemlji.

Veliko smanjenje avionskog saobraćaja od početka pandemije imao je očigledne posljedice na te sisteme posmatranja, navela je Svjetska meteorološka organizacija.

Od početka pandemije, broj operacija koje obično sprovode komercijalni avioni smanjio se u prosjeku za 75 do 80 odsto, a u određenim regionima svijeta i do 90 odsto.

Program AMDAR (prenošenje meteoroloških podataka koje prikupljaju avioni) ranije je dnevno sadržao više od 800.000 podataka o temperaturi vazduha, brzini vjetra, procentu vlažnosti i druge.

“Kako se sezona uragana na Atlantiku bliži, pandemija predstavlja dodatni izazov. Zato je od suštinskog značaja da vlade obrate pažnju na svoje kapacitete za rano upozoravanje i meteorološka posmatranja”, navela je UN.

Što se tiče posmatranja vremenskih prilika na tlu, sada ih u većini razvijenih zemalja gotovo u potpunosti izvode automatski aparati, bez ljudske intervencije, pa na njih ne utiču mere zaštite od virusa korona.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano