Pet najmlađih strijelaca u historiji fudbalske reprezentacije BiH
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Dobre vijesti su da se pandemija povlači, da se mjere popuštaju i da ćemo uskoro ponovo gledati fudbal na malim ekranima. Nijemci su već za vikend ponovo sa nama, Englezi se vraćaju 1. juna, Italijani 12 dana poslije. 

Dok odbrojavamo dane, sate do vikenda i ponovnog susreta sa bundesligaškim fudbalom 'ubijat' ćemo vrijeme raznoraznim zanimljivostima. Ovog puta donosimo listu sa najmlađim strijelcima u historiji fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Najmlađi strijelac u historiji Bosne i Hercegovine je Hasan Salihamidžić (19 godina, devet mjeseci i šest dana). Nekadašnji fudbaler, a sada sportski direktor Bayerna pogodio je u porazu BiH protiv Hrvatske (1:4) u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 1998. 

Salihamidžić na utakmici protiv Hrvatske/alamy photo

Poslije Salihamidžića, najmlađi strijelac gola za nacionalni tim Bosne i Hercegovine je Miralem Pjanić. Fudbaler Juventusa je pogodio u prijateljskoj utakmici protiv Gane na Koševu 2010. godine. Tada je Pjanić bio star 19 godina, 11 mjeseci i jedan dan.

Treći na ovoj listi je Edin Džeko, koji je svoj debitantski gol dao u pobjedi nad Turskom (3:2) u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2008. godine. Sadašnji kapiten reprezentacije tada je bio star 21 godinu, dva mjeseca i 16 dana.

Nekadašnji fudbaler, između ostalih, Željezničara i Heartsa Mirsad Bešlija četvrti je na ovoj listi. On je na prijateljskoj utakmici protiv Jugoslavije odigranoj 2001. godine postigao gol, a bio je star 21 godinu, šest mjeseci i osam dana.

Zvjezdan Misimović je peti na ovoj listi, on je 2004. godine u prijateljskoj utakmici protiv Luksemburga došao do svog prvijenca za reprezentaciju. Tada je Misimović bio star 21 godinu, devet mjeseci i 26 dana.

Zanimljivo, šesti na ovoj listi je Nedim Halilović koji je protiv Malezije pogodio sa 22 godine, 11 mjeseci i 27 dana na svojim leđima. Bio je to pogodak u prijateljskoj utakmici odigranoj 2001. godine.

Miroslav Stevanović je 7., junak iz Slovačke Izet Hajrović je 8., sadašnji fudbaler Željezničara Ermin Zec je 9., dok je Vedad Ibišević 16. na ovoj listi. 

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano