Pirlo opisao Džeku kao idealnog napadača u radu za dobijanje UEFA-ine trenerske licence
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Pirlo je na 30 stranica opisao kakav nogomet će preferirati kao trener Juventusa. Corriere dello Sport je došao do dokumenta i izdvojio najvažnije dijelove.

 

Pirlo se zalaže za "proaktivan nogomet baziran na posjedu lopte i napadu te brzom osvajanju lopte".

 

Novi trener Juventusa je kao svoje uzore naveo Cruijffovu i Guardiolinu Barcelonu, Van Gaalov Ajax, Ancelottijev Milan i Conteov Juventus.

 

Pirlo je opisao svog idealnog napadača u Juventusu, a Corriere je naveo kako se, iako nije direktno imenovan, radi o Džeki.

 

"U napadačkom nogometu s toliko ofanzivnih igrača neophodno je imati napadača koji je dobar tehničar, ali isto tako ima inteligenciju da zadrži loptu kako bi mogao uključiti saigrače koji se ubacuju", napisao je Pirlo.

 

Od golmana Pirlo zahtijeva da, osim kvaliteta između stativa, zna "povući loptu i distribuirati je pronalazeći najefektniju soluciju".

 

"Nemoguće je da golman ima viziju i pas kao Pirlo, ali posljednji igrač odbrane mora biti prvi pokretač akcije", piše Pirlo.

 

U veznom redu Pirlo preferira tehničare, a ne trkače.

 

"Zaboravite na fizički moćne igrače kao 90-ih godina. Tehničari su bitni, ali i oni moraju imati dobru dozu mobilnosti na terenu. Ono što je veoma bitno je da moraju imati mentalne predispozicije da odmah agresivno krenu na loptu kada je izgubimo".

 

Što se tiče same igre, Pirlo se vodi filozofijom da je "lopta brža od igrača".

 

"Superiornost mog tima se gradi na osnovu kontinuiranog i dinamičnog pomjeranja lopte. Potrebno je znati promijeniti ritam u pravo vrijeme, znati čekati i biti strpljiv, a potom slati direktne lopte naprijed prema golu. Za to je potrebno da igrači znaju driblati, biti kreativni te okupirati slobodan prostor i otkrivati se konstantno", navodi Pirlo.

 

Kako kaže, u igri sa dva napadača oslanja se na Conteovu filozofiju s jednim visokim i jednim niskim igračem.

 

"Bitno je imati dva igrača suprotnih osobina, jednog visokog, jakog i jednog niskog, brzog. Oni su neophodni kako bi se u napadu ekipa formirala u 3-2-5 ili 2-3-5 formaciju", smatra Pirlo.

 

Kako je naveo, voli da su igrači odgovorni prema poziciji u izgradnji napada, ali i da "u posljednjih 30 metara individualni kvalitet igrača mora doći do izražaja" i da su "igrači slobodni u svom kretanju i odigravanju ključnih pasova i šuteva" u toj fazi igre.

 

U fazi odbrane Pirlo želi da njegova ekipa igra konstantni presing kako bi što prije osvojila loptu.

 

"Nije toliko bitno da su igrači fizički snažni. Ključno je da su mentalno snažni", poručio je Pirlo koji se neće libiti ponekad igrati i s pet igrača u odbrani.

 

"Centralni vezni igrač će se moći spustiti u posljednju liniju kako bismo imali pet igrača nazad, ali to može trajati samo 10-12 sekundi", stoji u radu na osnovu kojeg je Pirlo dobio licencu za profesionalnog trenera.

izvor:klix

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano