Planetarna odbrana propustila asteroid, prošao 400 km od Zemlje

Asteroid nazvan 2020 VT4 približio se Zemlji na samo 400 kilometara, a da ga niko nije primijetio.

 

Bliski susret dogodio se u petak 13. novembra, a otkriven je tek kada se udaljio od naše planete.

Udaljenost asteroida od samo 400 kilometara od Zemlje rekordna je blizina, a sistem za upozorenje na asteroide ATLAS na Havajima primijetio ga je tek 15 sati pošto se približio našoj planeti.

Ovaj asteroid je promjera pet do deset metara i dvostruko je manji od onog koji je eksplodirao iznad Čeljabinska 2013. godine, te bi najvjerovatnije sagorio u atmosferi, piše RT.

To je do sada najmanja udaljenost nekog nebeskog tijela koje nije palo na Zemlju, od kada se takvi susreti bilježe. Prethodni rekord držao je asteroid 2020 QG, koji nam se približio na 3.000 kilometara 16. avgusta ove godine.

null

Newly-discovered asteroid A10sHcN approached Earth yesterday, passing only a few hundred miles above the South Pacific Ocean. This encounter shortened its orbit, ensuring that this Earth-crosser will make more frequent close approaches.https://t.co/TmkzojIzPf pic.twitter.com/XrnKiiGTyJ

Zbog približavanja Zemlji, promijenjena je i putanja ovog asteroida, pa mu je sada orbita kroz Sunčev sistem 315 umjesto 549 dana. Prema novim proračunima, on će se ponovo približiti Zemlji 13. novembra 2052. godine, ali bi trebalo da prođe na udaljenosti od 2,89 miliona kilometara.

​​Neprimijećeno približavanje asteroida postavilo je pitanje da li su sistemi ranog upozoravanja na ovakve pojave zaista efikasni kao što se govori kad objekat koji nam se toliko približio nije uočen na vrijeme.

Fly-by Asteroide 2020 VT4

Simulazione del passaggio ravvicinato alla Terra dell'Asteroide 2020 VT4, avvenuto il 13 novembre 2020, 17:20 UT, a soli 450 km dalla superficie terrestre. U...

(Sputnjik)

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: