PLES SA PUTINOM JE PROSLAVIO KARIN: Bivša austrijska šefica diplomatije sada je došla do vrha "Rosnjefta"

Karin Knajsel je u odličnim odnosima sa ruskim liderom

Ruska vlada imenovala je bivšu austrijsku šeficu diplomatije iz ultradesne Slobodarske stranke (FPO) Karin Knajsel za posebnu ekonomsku savetnicu u Upravnom odboru najjače i najveće ruske državne naftne kompanije Rosnjeft.

Karin je odavno poznata zbog svojih dobrih odnosa sa Putinom. Zapravo, postala je najpoznatija kada joj je u avgustu 2018. godine ruski predsednik došao na svadbu. U danu kada je izgovorila sudbonosno "da" preduzetniku Volfgangu Mejlingeru, svet je obišla fotografija plesa ruskog lidera s mladom.

Tada se malo ko u Evropi družio s Putinom zbog aneksije Krima, pa je tadašnja austrijska vlada doživela brojne kritike iz Brisela. Pojedini mediji spekulišu da je ovo Putinov način da joj se "oduži".

 
 

Knajsel je bila šefica diplomatije Austrije od decembra 2017. do juna 2019. godine. Ona možda jeste prva žena, ali sigurno nije prvi strani državljanin u bordu direktora Rosnjefta. U bordu je i nemački kancelar Gerhard Šreder.

Konstantni Simonov, generalni direktor Fondacije za bezbednost nacionalne energije, smatra da Rusija polaže mnogo nade u Knajselovu.

- U slučaju Šredera, to je više bila nagrada za stare zasluge. Moguće je da je i ovde taj motiv. Ali Knajsel još nije previše zaboravljena i nije baš isključena iz političkog procesa, pa priznajem da postoji nada da može postati bar neka vrsta "sprovodnika ruskih interesa". Mislim da Rosnjeft očekuje da će privlačenjem bivših najviših političara u upravni odbor poboljšati svoju reputaciju - kaže Simonov.

Međutim, pojedinci smatraju da će od Knajselove biti "slaba vajda". U politici je "gotovo zaboravljena", a malo se zna i o njenim planovima za budućnost. Suzan Šol, austrijska novinarka veruje da će Knajselovoj biti teško da lobira za interese Rosnjefta u Evropi jer je, kako navodi, "Karin zaboravljena čak i u svojoj zemlji".

- Ona je na neki način bila nebitna figura. Putin je plesao na njenoj svadbi, što ovde nije baš pozitivno prihvaćeno. Niko je ne pamti po ničemu i potpuno je nestala iz sveta politike otkako je njena stranka napustila parlament - smatra Šol.

 

Karin Knajsel i Segej Lavrov
Karin Knajsel i Segej Lavrov
Foto: Profimedia

Komersant kaže i da Knajselova neće u Rosnjeftu "raditi za džabe". Ističu da je prošle godine ova kompanija članovima Upravnog odbora plaćala po 500.000 dolara, što je kako navode, duplo veća suma nego što jedan ministar zarađuje u Austriji.

Inače, Knajselova je poznata po svojim desničarskim i antimigracionim stavovima. Kritikovala je nemačku kancelarku Angelu Merkel zbog "nemara" tokom tadašnje migrantske krize, napadajući je zbog njenih selfija sa izbeglicama. Njeni stavovi su dizali veliku buru, navodno je, naime, upoređivala cionizam i nacizam što je izazivalo velike kontroverze i polemike.

Karin Knajsel je nekada bila novinarka, i kako prenose mediji, govori sedam jezika - arapski, engleski, francuski, španski, hebrejski, mađarski i italijanski.

Izvor: srbijadanas.com

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: