POBJEDNIK DANA Mirko Đurić , Vatrogasac spasilac iz Vlasenice

MIRKO ĐURIĆ - Vatrogasac-spasilac iz Vlasenice, ekspresnom i profesionalnom reakcijom  dao ogroman doprinos u akciji spasavanja dva kineska državljanja, koji su se sticajem okolnosti i vremenskih neprilika našli izgubljeni u smetovima snijega u blizini Vlasenice.

Slika može sadržavati: 1 osoba, stojeći

Prenosimo dio tekst portala "Info Portal Vlasenica 24"

Tekst: T. Golijanin

Mirko Đurić, koji se javio na telefon, pokušavao je smiriti sagovornicu i ustanoviti u čemu je problem.

 

„Iako je uplašena žena pričala na engleskom, uspjeli smo se sporazumjeti i shvatio sam da su dva kineska državljanina u velikoj nevolji. Na putu ka Sarajevu, zalutali su, i jedino što mi je  mogla reći je to da su u snježnom smetu. Sagovornica mi je porukom uspjela poslati koordinate i mi smo, krenuli u akciju spasavanja“, priča nam Đurić.

 

U međuvremenu, vatrogasci su obaviješteni da su policajci Bane Stanić i Milivoje Kovačević već na terenu i da u potrazi za zalutalim putnicima obilaze dionicu starog puta ka Han Pijesku i da ih, koristeći svjetlosnu i i zvučnu signalizaciju, pokušavaju locirati

 

Đurić  ističe da ni spasiocima nije bilo lako doći do izgubljenih putnika, koji su  prije nego što su uspjeli pozvati pomoć, četiri-pet sati bili zarobljeni u smetovima.

 

 „Moram priznati da je situacija bila veoma teška. S obzirom da je navigacija ovaj par navela da pogrešno skrenu u Zaklopači, oni su krenuli u pravcu  hidroelektrane, ali su skrenuli desno kraj groblja i crkve i ostali u snježnom nanosu, u zaoeoku Nerići.  S obzirom da na tom području nema mreže nisu mogli odmah pozvati pomoć, nego je, na smjenu, jedno sjedilo u automobilu, a drugo pokušavalo naći prostor sa koga će moći pozvati pomoć. Zatekli smo ih u lošem stanju, bili su promrzli, mokri, gorivo im je bilo pri kraju, pa nisu mogli ni da se griju u automobilu. Da su tu ostali još sat-dva, ova priča sigurno ne bi imala srećan kraj“, kaže hrabri vatrogasac.

 

Promrzle i uplašene Kineze, spasioci su odveli u Vatrogasni dom.

 

„Nakon što su se okrijepili i ugrijali, putnici su nastavili svoj put ka Sarajevu, gdje su željeli stići prije policijskog sata. Mi smo im nudili da prenoće kod nas, ali oni su smatrali da bi to bilo i previše, poslije svega što smo za njih učinili. Uzalud smo ih ubjeđivali da je naša dužnost da pomažemo drugima, nisu željeli da dalje, kako su rekli zloupotrebljavaju, našu dobrotu”, završio je Đurić ovu nevjerovatnu priču.

 

U akciji spasavanja dvoje kineskih fržavljana, koja je trajala više od pet sati, od 18 časova do ponoći, učestvovali su policijski službenici Bane Stanić i Milivoje Kovačević i vatrogasci Mirko Đurić i Milivoje Maksimović..

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: