Početak je godine

Tek što je prošlo desetak dana od početka godine, samo tri dana od Božića, već je zaboravljeno čarobno vreme kićenja jelke, košmarnih kupovina u marketima i agresivnog pucanja petardama, iskupljanja novca za poklon i za prazničnu trpezu. Druge teme su zasenile sve, mediji se trude da nam ponestane daha od naslova, mada i nemaju mnogo toga lepog da nam ponude. Šokirani smo nestankom osobe koja je došla u naš glavni grad da dočeka Novu godinu, borbom Novaka Đokovića u Australiji, sluđeni visokim brojem zaraženih koronom, dok najavljuju nove sojeve, jedni žele oterati kompaniju Rio Tinto, drugi kažu neka ih....Malo je utihnula priča o vakcini, ko hoće a ko neće da se vakciniše, možda su se "stručnjaci" po društvenim mrežama umorili...

Šta to imamo lepo?

Klima

Vratila se prava zima, godišnje doba koje ponovo liči na sebe. Hladno je, negde provejava sneg a negde je napadao dobro, možemo da obučemo tešku zimsku jaknu i ne preznojimo se. Jeste bilo toplih dana početkom godine, čak je i Božić prošao dosta osunčan, ali sada se vraća klima na svoje mesto. Samim tim, smeši se proleće koje će doći na vreme. Nadajmo se da nećemo ložiti vatru do juna.

Kraj pandemije?

Kažu da je trenutni soj najzarazniji, ali ujedno i donosi najblažu kliničku sliku. Možda je konačno kraj, pa ćemo do leta prestati da nosimo maske. Lično znam koliko je teško raditi sa maskom, i to fizički rad, skoro dve pune godine. Za sada imamo nadu da je došlo ono vreme, kada važi izreka: pred svitanje je najmračnije.

Više posla

Pre nekih desetak godina, u malom gradu bilo je skoro nemoguće pronaći radno mesto na kojem ćeš ostati duže vreme i dobijati platu redovno. Sada za to ima mnogo više šanse, više otkaz nije najveći strah i stres. Znam da je i dalje u Srbiji teško biti običan radnik, ali bar postoje mesta na kojima možeš konkurisati. Odrastala sam u devedestim godinama koje ne bih poželela ni najvećem neprijatelju, i današnje vreme je bajka naspram devedesetih. Svet nikada nije bio savršen i kada prelistaš dobre strane, vidiš da ih danas ima i da ih ranije nije bilo. 

Filmska umetnost cveta

Nikada nismo imali toliko dobrih serija i filmova, nikada se nije dizala prašina zbog neke radnje u seriji, poput Crne svadbe, Bese, prošlogodišnje Močvare, Beležnice, filma Toma...Imamo fantastične glumce i reditelje, scenariste i pisce. 

Male izdavačke kuće

Kada smo već kod pisaca, trebali bi spomenuti da postoje tzv. mali izdavači koji objavljuju romane ili poeziju pisaca čija imena nisu popularna ali su veoma talentovani. Nemaju novac potreban za marketing i lavovsku borbu koja zahteva za prodaju knjige na prebukiranom tržištu, ali tu je internet koji je dostupan svakom kreativcu i umetniku. 

Čitanje u modi

 

Sve se više čita. Znam da je tako, radim u marketu gde se prazne korpe sa knjigama. Ne zadržavaju se dugo, znači da je knjiga ipak u modi.

 

Svet nikada nije savršen a ni život ne može uvek da teče lako. Pametni ljudi predlažu da iskupljamo i zapisujemo što je dobro i fokusiramo se na to. Možda je to jedini izlaz iz surove stvarnosti, da se osvrnemo na onaj bolji deo stvarnosti, i na kvalitet.

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor:

Autor knjiga : Princ spoznaje, Elez, Prvi i trinaesti, Zvuk tišine. Pišem za svoj blog "Krug".