Podignuta NOVA optužnica protiv PREDRAGA BASTAHA , ranije osuđenog za zločine u Vlasenici
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Predraga Bastaha koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice, odnosno sudjelovanje u ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti .

Bastaha je Sud BiH 2011. pravosnažno osudio na dugogodišnju zatvorsku kaznu u trajanju 22 godine zbog zločina počinjenih u Vlasenici.

Tužilaštvo će navode optužnice protiv Bastaha dokazivati pozivanjem 44 svjedoka, od čega dva stručna vještaka, te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

Bastah se nalazi na izdržavanju dugogodišnje kazne od 22 godine zatvora koju mu je izrekao Sud BiH zbog učešća u ubistvima civila, nezakonitim zatvaranjima, prisilnim nestancima i preseljenju stanovništva na području Vlasenice.

Tom presudom je proglašen krivim po devet od ukupno 16 tačaka optužnice, između ostalog za ubistva civila Muje Klance, te Tife i Zejne Ambešković, kao i da je u junu 1992. u vlaseničkom selu Jarovlje učestvovao u zarobljavanju Ibrahima Lele i njegovom odvođenju iz logora “Sušica”, od kada mu se gubi svaki trag.

IZVOR: DETEKTOR.BA

Crni Bombarder Predrag Bastah

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano