Podignuta optužnica protiv Gorana Viškovića iz Vlasenice zbog zločina protiv čovječnosti

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Gorana Viškovića, zvanog Vjetar (1954.) iz Vlasenice, koji se tereti za krivično djelo – zločini protiv čovječnosti.

Optužnica Viškovića, koji se se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, tereti da je od aprila 1992. do kraja 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području opština Vlasenica i Milići, kao pripadnik Vojne policije VRS-a – VP 7926 Milići, učestvovao u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva.

Prema navodima optužnice, optuženi je u više navrata, uniformisan i naoružan, zajedno sa njemu poznatim vojnicima, učestvovao u nezakonitom oduzimanju fizičke slobode bošnjačkog civilnog stanovništva i njihovom odvođenju u prostorije SJB Vlasenica, Opštinskog suda i zatvoreničkog objekta “Sušica”, nad kojim su počinili druga nečovječna djela u namjeri nanošenja ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja kod većeg broja civila nesrpske nacionalnosti.

Osim toga, Višković se tereti da je lično sudjelovao u ubistvima osam civila bošnjake nacionalnosti, koji su bili zatvoreni u zatvoreničkom objektu “Sušica” u Vlasenici.

Počinjeni zločini izazvali su veliki strah za živote i sigurnost kod civila bošnjačke nacionalnosti koji su ostali živjeti na području Vlasenice nakon aprila 1992. godine.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 44 svjedoka, vještaka sudske medicine i prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

izvor: detektor.ba

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: