PODRŠKA ĐUKANOVIĆU IZ SARAJEVA Komšić i Jovanović optužili SPC, Srbiju i RS da rade protiv Crne Gore
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić i njegov savetnik, predsednik srpske Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, upozorili su danas da se sutrašnji parlamentarni izbori u Crnoj Gori odžavaju u atmosferi koja ugrožava njen suverenitet i podržali aktuelne vlasti u toj zemlji.

U saopštenju javnost, oni su naveli da "kontinuirani napadi na Crnu Goru traju od njenog izbora da postane nezavisna i slobodna zemlja 2006. godine, što predstavlja put koji nacionalistički i ekstremni krugovi u Beogradu i Moskvi ni tada kao ni danas ne mogu mirno prihvatiti".

"Odluka Crne Gore da postane članica NATO saveza i njena želja, ali i rad na tome, da bude prva sledeća članica Evropske unije, postala je opasnost za paralelne službe bezbednosti, zločinačka udruženja i kriminalne strukture u njenom okruženju, koja koriste svaku priliku da onemoguće njen napredak i stabilnost", ocenjuju Komšić i Jovanović.

Oni su optužili Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da je posle donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, postala "neskriveni politički činilac i da preuzima zvanično ulogu opozicije u ovoj zemlji, čime zloupotrebljava svoj i položaj u društvu".

Komšić i Jovanović ocenili su i da je, kako kažu, "navodna briga za sopstvenu imovinu i status preslab alibi kojim se ne može sakriti namera da se reafirmišu politički ciljevi zločinačke politike koja je sve dovela na rub propasti devedesetih".

Komšić i Jovanović optužili su, pored SPC, i vlasti i medije u Srbiji i Republici Srpskoj da rade protiv Crne Gore.

"Neprihvatljivo je ponašanje, kako pojedinaca iz vlasti, nosioca najvažnijih državnih i stranačkih funkcija u Beogradu i Banja Luci, tako i predstavnika opozicije, ali i najviših vlasti Srpske pravoslavne crkve i njenih najvažnijih tela, gotovo svih medija u Srbiji, njihovih finansijera, grupa i udruženja koja, po ko zna koji put hoće da vrate celokupna društva u vreme devedesetih vršeći neprekidne napade na crnogorski suverenitet, a sve pod plaštom navodne zabrinutosti za ugrožene Srbe u drugoj državi", navode Komšić i njegov savetnik.

"Zato moramo jasno i glasno da se suprotstavimo delovanju onih snaga koje su već jednom proizvele ratove na Balkanu. Jasno je da je danas njihov cilj nije samo rušenje Crne Gore, već i Srbije, Bosne i Hercegovine, a samim tim i mira u čitavom regionu. Vraćanje regiona u političku katastrofu devedesetih delo je paravojnih struktura i snaga unutar sistema, predstavnika tih politika, koji preživljavaju i opstaju decenijama na našim prostorima", ističu Komšić i Jovanović.

Oni su naveli i da ovaj njihov "apel ili pismo" treba isključivo tumačiti u pravcu njiihove zabrinutosti pred crnogorske izbore, u kojima, kako navode, "već toliko puta poražene strukture očito traže prostor za nasilno delovanje i otvaraju mogućnost jačeg stranog uplitanja u stvari nezavisne Crne Gore".

"Građanima i građankama prijateljske Crne Gore zbog toga šaljemo podršku i podstrek da istraju u svojoj nameri da međusobne odnose uređuju na način za koji oni smatraju da je svrsishodan i da izdrže sve pritiske onih koji su već toliko puta bezuspešno pokusali da je ugroze.

Slobodno birajte uprkos svim pritiscima neprijatelja vaše slobode i nezavisnosti", zaključili su Komšić i Jovanović.

izvor: blic

zeljko komsic i cedomir jovanovic

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano