Покољ у Кравици-ЗЛОЧИНИ БЕЗ КАЗНЕ У ПОДРИЊУ
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Покољ у Кравици се десио на Божић 1993. године у српском селу Кравица, надомак Братунца, када су муслиманске снаге тадашње војске БиХ, од око 3000 војника, предвођене Насером Орићем напале село које је бранила сеоска стража. Током овог напада, погинуло је 49 људи (по неким подацима 46), док је неколико села спаљено до темеља.

Жртве масакра су осим припадника сеоске страже били и деца и старци. Најмлађа жртва, Владимир Гајић, имао је само четири године док је најстарија жртва, Мара Божић, имала 84 године.

Спаљено је 690 кућа и помоћних објеката, црква је сравњана са земљом, а гробља су уништена док су гробови прекопани. Пре паљевине је извршена општа пљачка од стране више хиљада цивила који су заједно са војницима војске БиХ учествовали у нападу.

Српске избеглице су по највећој зими и дубоком снегу прегазиле реку Дрину и прешле у Србију. Без једног или оба родитеља остало је 101 дете.

У марту 1993. године војска Републике Српске је започела контраофанзиву и након седамдесет дана поново заузела Кравицу. Тек тада су мештани овог села на братуначком гробљу могли да сахране своје страдале.

Детаље напада на Кравицу су планирали Хамед Салиховић и Рамиз Бећировић. Напад су извеле јединице армије Босне и Херцеговине са подручја Сребренице и околних села.

Између маја 1992. и јануара 1994. године 192 српска села и засеока у ширем региону Сребренице су опљачкана и спаљена, убијено је 1300 људи, а много више је побегло.

Покољ у Кравици је још један доказ да се злочини над Србима планирају увек на највеће православне празнике. Ни овде није било изузетка.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano