POLICIJA REPUBLIKE SRPSKE - Brojne kupovine glasova, popunjeni listići...

Štabu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske "Izbori 2020" koji prati i preduzima mjere i radnje u cilju održavanja povoljne bezbjednosne situacije u Republici Srpskoj na dan lokalnih izbora u BiH, prijavljeni su do 15,00 sati sljedeći događaji na glasačkim mjestima:

- Policijskoj stanici Bileća prijavljeno je u 05,55 časova od strane direktora Osnovne škole „Sveti Sava“ u Bileći Lj.M. da je na objektu područne škole u Mekoj Grudi, gdje se nalazi i glasačko mjesto te mjesne zajednice, polomljeno više stakala.

Odmah je na lice mjesta upućena policijska patrola, a o događaju je obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Trebinje koji je naložio da se izvrši uviđaj.

Glasačko mjesto u Mekoj Grudi otvoreno je u 07,00 časova, a u toku je rad na pronalasku počinioca i dokumentovanja krivičnog djela „Oštećenje ili oduzimanje tuđe stvari“.

- U 09,10 časova od strane predsjednika Opštinske izborne komisije Novi Grad zatvoreno je glasačko mjesto u Suhači. Predsjednik OIK nije zahtjevao pomoć policije.

- Policijskoj stanici Istočna Ilidža prijavljena su tri slučaja na dva glasačka mjesta na području ove opštine. Naime, u 08,10 časova na glasačkom mjestu u Ulici Nikole Koljevića br.18 došlo je do kratke obustave glasanja iz razloga što je S.M. u glasačku kutiju ubacio popunjene glasačke listiće, a iz objekta iznio nepopunjene glasačke listiće.

Kod lica su pronađeni nepopunjeni glasački listići, a isti je pozvan u prostorije PS I.Ilidža. Na istoj lokaciji u 08,50 časova došlo je od kratke obustave glasanja iz razloga što je lice S.T. pokušala da u glasačku kutiju ubaci popunjene glasačke listiće, a iz objekta da iznese nepopunjene listiće. Ista je pozvana u PS I.Ilidža radi davanja izjave.

Na glasačkom mjestu u Ulici Ravnogorska br.147 u opštini Istočna Ilidža došlo je do kratke obustave glasanja iz razloga što je D.P.. u glasačku kutiju ubacio popunjene glasačke listiće, a iz objekta iznio nepopunjene glasačke listiće. Kod lica su pronađeni nepopunjeni glasački listići.

Isti je pozvan u prostorije PS I.Ilidža, a kod lica su nađeni nepopunjeni glasački listići. O događajima je obavješten dežurni tužilac OJT Istočno Sarajevo koji se izjasnio da se radi o KD „Izborna krađa“. U toku je dokumentovanje navedenih KD.

- Policijskoj stanici Ugljevik prijavljeno je da je u 09,19 časova na glasačkom mjestu Donje Zabrđe-Posavci lice B.M. polupao glasačku kutiju. O događaju je obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini koji se izjasnio da se lice liši slobode i da protiv istog dostavi izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „Sprječavanje održavanja izbora i glasanja“.

- U 11,10 časova u gradskom parku u Doboju došlo je do okupljanja grupe lica, njih oko 200, koje je organizovali lideri opozicionih stranaka u Doboju. Lica su se razišla oko 12,00 časova.

O navedenom događaju obaviješten je dežurni tužilac OJT Trebinje, koji je događaj kvalifikovao kao krivično djelo ''Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije'', te naložio policijskim službenicima da preduzmu sve mjere i radnje u cilju dokumentovanja navedenog krivičnog djela;

- U 10,55 časova u Policijsku stanicu Bijeljina 1 obratio se G.F. iz Bijeljine i prijavio NN lice da je u Ulici Neznanih Junaka u Bijeljini, od njemu takođe nepoznatog lica uzeo 100 KM, što isti pretpostavlja da je u pitanju kupljeni glas, a sve se to odvijalo preko puta glasačkog mjesta u OŠ ''Knez Ivo od Semberije''.

Policijski službenici su postupili po prijavi, pronašli prijavljeno lice, koji je izjavio da jeste uzeo novac od svog prijatelja iz Bijeljine za prethodno prodatu trenerku i džemper. Radnici PS Bijeljina 1 su uzeli u rad navedeni događaj, upoznat je dežurni tužilac, koji je naložio da se na navedene okolnosti uzme izjava i da se dostavi izvještaj tužilaštvu o preduzetim mjerama  radnjama;

- U 11,15 časova policijski službenici PS Pale lišili su slobode S.N. iz opštine Pale iz razloga, što se prethodno u neposrednoj blizini glasačkog mjesta u Koran oglušio na zakonito izdato naređenje policijskog službenika da napusti prostor neposredne blizine glasačkog mjesta.

Imanovanom uručen prekršajni nalog iz člana 24. Zakona o javnom redu i miru. Na navedenom biračkom mjestu došlo je do prekida glasanja u vremenu od 10,45 - 10,50 časova;

- U vremenu od 11,45 - 11,50 časova na glasačkom mjestu u opštini Istočna Ilidža, došlo je do prekida glasanja iz razloga što je lice B.M. opština Istočna Ilidža u glasačku kutiju pokušao da ubaci popunjene glasačke listiće a iz objekta da iznese nepopunjene listiće.

Glasački materijal preuzeli pripadnici opštinske izborne komisije Istočna Ilidža. Lice pozvano u PS I. Ilidža radi davanja izjave na navedene okolnosti. O svemu obavjšeten OJT I.Sarajevo koji se izjasnio da se radi o KD „Izborna krađa“.

- Policijskoj stanici Bratunac u 10,30 časova prijavljeno je da su dva lica narušila su javni red i mir fizičkim napadom ispred Doma penzionera u Bratuncu. Lice D.Ž.O. iz Bratunca, fizički je napao i odgurnuo D.S. iz Bratunca. Policijski službenici nastaviće sa daljim radom na dokumentovanju prekršaja iz čl.12 ZOJRM-a.

- Policijskoj stanici Bratunac u 11,15 časova prijavljeno je narušavanje javnog reda i mira ispred glasačkog mjesta Vihor između G.T. i M.M. oba iz Bratunca, obostranim grubim vrijeđanjem. Policijski službenici će nastaviti rad na dokumentovanju prekršaja po člana 8. ZJRM.

- Policijska stanica Bratunac u 10,00 časova zaprimila je pisanu prijavu R.S., nezavisnog kandidata za načelnika opštine Bratunac koji prijavljuje kršenje Izbornog zakona.

U 13,00 časova je isto lice prijavilo izbornu krađu i kršenje Izbornog zakona i kupovinu glasova od strane načelnika N. M., B. G. i K. G. i drugih. Upoznat OJT Bijeljina koji je naložio dostavljanje izvještaja o preduzetim mjerama i radnjama.

(N1)

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: