Pomoću novog radara pod zemljom otkriven čitav drevni grad
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Arheolozi su pomoću radarskih talasa koji probijaju tlo uspeli da mapiraju čitav rimski grad pod zemljom.

Stručnjaci mapu nazivaju "preliminarnom" jer nije ljudski moguće obraditi 28 milijardi podataka prikupljenih tokom snimanja, objasnio je za Gizmodo Martin Milet, koautor studije i arheolog sa Univerziteta u Kembridžu.

Mukotrpnim i pedantnim snimanjem, istaživači su dokumentovali lokacije zgrada, spomenika, ulica, prolaza, čak i cevi za vodi – sve to, a da nijednom nisu uzeli pijuk ili lopatu.

Osim toga, uspeli su da dokumentuju i prethodno nepoznate arhitektonske osobenosti, što im je omogućilo da prate promene u strukturi grada tokom vremena.

Novo istraživanje objavljeno je u naučnom časopisu Antikviti (Antiquity).

Faleri Novi je dobro poznat arheolozima iz istorijskih spisa. Prvi put se pominje 241. godine pre nove ere, a bio je naseljen sve do Srednjeg veka, kada je konačno oko 700. godine napušten.

files.php?file=faleri_novi_783365426.jpg

Foto: Profimedia

Za potrebe snimanja, Milet i njegove kolege koristile su terensko vozilo da vuče prikolicu sa radarom. Naučnici su skenirali svakih 12,5 centimetara terena ukupne površine 30 hektara.

Faleri Novi je izabran za lokaciju testiranja nove tehnologije, jer teren nije obrasao šumom ili pokriven novim građevinama. Dodatan razlog je zato što je lokalitet zaštićen zakonom.

"Čak i da nije zaštićen zakonom, bilo bi nemoguće izvršiti otkopavanje na ovakvom nivou", kaže Milet, dodajući da je za otkopavanja Pompeje bilo potrebno skoro 200 godina.

Pomoću novog radara, arheolozi su utvrdili postojanje kupatila, pijace, dva hrama na periferiji, pozorišta na otvorenom, brojne atrijume domova i prodavnice.

Otkrili su i veliki spomenik sačinjen od dve strukture koje gledaju jedna na drugu u takvoj građevinskoj konfiguraciji koja nije viđena nigde u drevnom Rimu.

"Izuzetno je impresivno videti ovakav nivo arhitektonskih detalja na čitavom lokalitetu", ističe Milet.

Izvor: RTS

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano