PORUKA MRŽNJE iz Podgorice: Izjednačiti svetosavlje i — fašizam
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Poruka premijera Crne Gore Duška Markovića da se treba odrediti na kojim temeljima Crna Gora želi da gradi svoju kuću: na antifašističkim ili na svetosavskim — te da „jedno sa drugim ne ide nikako“ — danima izaziva šok i nevjericu u Crnoj Gori.

 

Sociolog Ilija Malović smatra da „poruka mržnje“ koju je poslao u javnost premijer Duško Marković predstavlja ozbiljan indikator da su granice slobode govora najšire postavljene za „montenegrinske patriote“, te da su njihovi politički stavovi toliko koncentrovani opsesivnim antagonizmom prema Srbima u Crnoj Gori da svako dobronamjeran mora da osjeti neprijatnost.

 

Za Podgoricu ne idu zajedno svetosavlje i antifašizam

Inače, ovakve neoprezne kvalifikacije, kako primjećuje Malović, do prije samo nekoliko mjeseci bile su rezervisane samo za fanatike u okviru nacionalističkih udruženja bliskih vlastima, kao i za dvorske istoričare sklone istorijskim tračarenjima. Međutim, kako dodaje ovaj sociolog, izvjesno je da ćemo od sada sijanje mržnje slušati i sa najviših državnih funkcija.

 

„Zabrinjavajuća je i prećutna koalicija između vlasti, građanske opozicije i NVO sektora, koji se ćutanjem na ovakve uvrede pridružuju stvaranju ‘atmosfere prezira’ prema građanima koji ne pristaju na vulgarno prekrajanje istorije i nametanje nove kulture sjećanja. Borci i borkinje za ljudska prava se ne uzbuđuju zbog govora mržnje uperenog protiv građana koji se izjašnjavaju kao Srbi. Olako se shvataju prijetnje, računa se da su slične kampanje mržnje prošle neopaženo od strane međunarodne zajednice i u drugim zemljama u regionu. Kao da se vjeruje da su građani srpske nacionalnosti navikli da budu vrijeđani, i da neće pokrenuti neku političku akciju i da će opet kao svoj prioritet postaviti ‘očuvanje građanskog mira’ nauštrb svojih političkih prava“, kaže Malović za Sputnjik.

 

Ohrabruje se ekstremizam

Naš sagovornik nema dilemu da premijer Marković ovakvim izjavama svjesno ohrabruje ekstremizam u javnom govoru, otvarajući prostor za neko buduće institucionalno, ali i neinstitucionalno nasilje.

 

„Stvaraju se društveni uslovi u kojima se jedna etnička zajednica dehumanizuje, ali se u isto vrijeme i  regrutuje organizacija nasilnika koja je spremna da primijeni konkretno nasilje nad dehumanizovanim. Ovo je posebno opasno pošto smo svjedoci da se vlast sve više oslanja na privatne garde, specijalizovane agencije za zaštitu, navijačke i ekstremističke omladinske grupe“, upozorava Malović.

 

Takođe, kako ističe ovaj sociolog, ovom izjavom premijer Marković je nedvosmisleno pokazao da ne zna šta je to fašizam.

 

„Očigledno je da se nije udubio u temu, da nije konsultovao najpoznatije svetske i domaće autore koji su se bavili ovom ideologijom, već termin fašizam koristi kao ‘političku batinu’ protiv neistomišljenika“, zaključuje Malović.

 

rs.sputniknews.com, Nebojša Popović

PORUKA MRŽNJE  iz Podgorice: Izjednačiti svetosavlje i — fašizam

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano