POSLEDNJA AMFILOHIJEVA CRKAVICA: Ono što je Đedo uradio sa 96 evra svedoči o veličini pokojnog mitropolita

Upokojeni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sve što je stekao tokom života dao je crkvi i narodu.

Koliko je veliku dušu mitropolit imao svedoči i objava koja je danas osvanula na društvenim mrežama. 

Svoju penziju od 96 evra, koliko je primao svakog meseca kao nekadašnji profesor Bogoslovskog fakulteta i episkop banatski, delio je svakog meseca onima kojima je pomoć bila potrebna.

Poslednju penziju Amfilohije je darovao monahu Pavlu Kondiću iz manastira Stanjevići iznad Budve koji je tih dana u Beogradu spremao za štampu spise patrijarha Gavrila Dožića i to za hranu!  

- Mitropolit Amfilohije, kaluđer do dna bića, nije imao ništa od imovine! Ni crno ispod nokta! I ovu crkavicu od 96 evra, kolika mu je bila penzija koja mu je uplaćivana kao profesoru Bogoslovskog fakulteta od 1976, a potom episkopu banatskom, delio je ubožjacima! Poslednju crkavicu darovao je za hranu monahu Pavlu Кondiću koji je tih dana u Beogradu spremao za štampu spise Patrijarha Gavrila Dožića - objavljeno je na Fejsbuk stranici Manastir Stanjevići.

Treba još jednom podsetiti da je blaženopočivši mitropolit od lične imovine imao biblioteku sa nekoliko hiljada knjiga, koju je zaveštao upravo manastiru Stanjevići, više od 40 knjiga i studija čiji je autor, odežde i panagije koje je kupio ili dobio na poklon i par starih cipela sa probušenim đonovima u koje je umetao karton da mu ne bude hladno.

(Kurir.rs/Foto:Marina Lopičić)

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: