Postavljena nova spomen ploča u Jelačićima – Spomenik skrnavljen 4 puta, počinioci nikada nisu pronađeni

U selu Jelačići opština Kladanj postavljena nova spomen ploča koja je do sada skrnavljena četiri puta, a počinioci nikada nisu pronađeni.Policija Tuzlanskog kantona nije preduzela puno toga kako bi počinioce pronašla, a Srbima povratnicima i onima koji žele da se vrate rušenjem spomenika je poslata jasna poruka da za njih nema mjesta u FBiH. 

Parastos za 23 poginulih Srba iz Jelačića služio je paroh Bojan Gojković, koji je i osvještao novu spomen ploču. Parastosu je prisustvovao i ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić, koji je svojim prisustvom pružio podršku Srbima koji žele da se vrate na svoja ognjišta.

Spomen ploča je podignuta u znak sjećanja na stradale Srbe, njih 23 uglavnom civila. Napad na selo bio je 14. januara 1994. godine, na Srpsku Novu godinu i od tada u selu niko ne živi. Žrtve su ubijene na vrlo svirep i bestijalan način. Obdukcija kojom je rukovodio istaknuti patolog dr Zoran Stanković, pokazala je da su sve žrtve mučene, zlostavljane pa masakrirane. Žrtvama su bile iskopane oči, odsječene uši, povađeni zubi, otkinuti nokti, a jedan meštanin je čak i kastriran. Sva imovina pobijenih srpskih civila je opljačkana i uništena a u tome su se naročito istakli muslimanski naoružani civili – žene i maloljetnici.

Za ovaj masakr do danas niko nije odgovarao.

Jedini koji dolaze u selo su čobani iz FBiH koji dogone svoju stoku na ispašu. Prije rata u Jelačićima je bilo oko 90 domaćinstava, ali je od rata do danas gotovo sve uništeno, šuma isječena, kuće i pomoćni objekti porušeni na takav način da se ne zna ni da su postojali.

IZVOR :infobirac.net

 

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano