POTPISAN SPORAZUM O NOVOJ VLADI: Ostaje zastava, grb i himna Crne Gore, a dogovoren je i stav po pitanju Kosova!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Nosioci tri liste koje su na izborima osvojile većinu - Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović potpisali su sporazum kojim su se, između ostalog, obavezali da nova vlada neće pokretati nikakve inicijative s ciljem izmene zastave, grba i himne Crne Gore!

zdravko-krivokapic-3.jpeg

Sporazum je predstavljen na današnjoj konferenciji za novinare, gde su se obratili pomenuti lideri izbornih koalicija. 

Lideri koalicija "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Cno na bijelo", koje su na izborima osvojile potrebnu većinu za formiranje vlade, Sporazum su potpisali juče, prenose "Vijesti".

U Sporazumu se navodi da će nova demokratska vlada u Crnoj Gori odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela, ojačati i unaprediti saradnju sa NATO-om i brzo, u potpunosti i predano sprovesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u EU.

"Da će nova demokratska vlada u potpunosti depolitizovati ključne vladine institucije s ciljem obezbeđenja beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije. Da će nova demokratska vlada poštovati Ustav i s tim u vezi neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmene državne zastave, grba i himne", piše u Sporazumu.

Takođe, kako se dodaje, nova vlada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, prenose "Vijesti".

Nova vlada, kako je navedeno, neće sprovoditi revanšizam na političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, usvojiće i revidirati sve zakone u skladu s evropskim standardima s ciljem što brže integracije Crne Gore u EU i omogućiće manjinskim strankama učešće u vladi bez obzira imaju li parlamentarni status ili ne.

Svaka borba protiv korupcije je borba za Crnu Goru, saopštio je nosilac liste koalicije "Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić.

"Ako nas uhvatite u korupciji prijavite nas", rekao je Krivokapić i dodao: 

"Ovo se radi u interesu svih građana Crne Gore bez obzira na vjeru, naciju, politiku... Želimo da poštujemo sva prava a pogotovo ono esencijalno - njegovu slobodu".

On je govorio i o Zakonu o slobodi veroispovesti.

"Poštujući evropske standarde to ćemo uraditi i za ovaj zakon koji decidirano ne stoji u sporazumu, ali mislim da je potpuno jasno da niko nema ništa protiv da bude donešen taj zakon, jedino je problem što ovaj sada ugrožava imovinu. Onaj ko ugrožava imovinu i ne omogućava najznačajnije pravo slobode pokazao je šta to znači", kaže Krivokapić i dodaje:

"Ovo nije bilo pitanje referenduma koje je DPS hteo da prikaže, već je pitanje druge stavke, a to je borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koja je evidentna na svakom koraku. Daje nadu da mi kao nova vlast to možemo da promenimo".

Aleksa Bečić je rekao da sporazum sam po sebi govori više od bilo koje njihove rečenice.

"Istorijski rezultat pratila je i naša istorijska izjava produbljena ovim istorijskim sporazumom. Sporazum je najbolji odgovor na sve pokušaje podmetanja, manipulacija, stvaranja tenzija i podela. On je potvrda da će nova demokratska vlast biti proevropska, prozapadna, procrnogorska, prograđanska. Spremna da služi Crnoj Gori i njenim građanima. Nema promene već samo jačanja spoljnopolitičkog puta Crne Gore", istakao je Bečić i dodao: 

"Zacrtavanjem da ćemo poštovati Ustav i da nema promjene simbola a sa druge strane ispruženom rukom prema manjinskim narodima pokazujemo da nam nije samo cilj jačanje evropskog i evroatlanskog puta već i građanske Crne Gore".

Dritan Abazović je naveo da će buduća vlada imati podršku međunarodne zajednice.

"Buduća vlada mora da se posveti ekonomskom stanju u državi", rekao je on.

izvor: mondo

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano