POTRESNA PRIČA O TITOVOJ PRVOJ LJUBAVI: Ko je bila prelepa Ruskinja koja je zaludela Josipa Broza?

Prelepa Ruskinja je imala samo 14. godina kada je rekla sudbonosno "da". Njihov prvi susret datira iz perioda kada je Josip Broz bio zarobljenik Kolčakovih kontrarevolucionara kada ga je prelepa Ruskinja spasila gotovo sigurne smrti i mučenja.

Kao vojnik austrougarske vojske on je 1915. teško ranjen na istočnom frontu. Tokom oporavka od skoro godinu dana, u Omsku, upoznaje Pelagiju Belousovu. Belousova je rođena 1904. godine, u selu Mihajlovka kod Omska. Nakon crkvenog braka, ubrzo su sklopili i građanski, tako je Pelagija 1918. godine postala zakonita Brozova žena. Od petoro dece koliko je rodila Pelagija, u životu je nažalost ostao samo sin Žarko.

Nakon rata, zajedno su se preselili u Hrvatsku, tačnije Zagreb. Pelagija je u to vreme bila domaćica, a kasnije se zaposlila i radila kao prodavačica u prodavnici nameštaja "Bothe & Ehrmann" u zagrebačkoj ulici Ilici. Živeli su u velikoj nemaštini i jedva sastavljali kraj sa krajem. Radila je i u sindikatu i partiji.

Postala je član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) 1926. godine, a od 1927. je bila u ženskoj sekciji Centralnog komiteta KPJ. Godinu dana kasnije bila je u istoj partijskoj ćeliji sa suprugovim prijateljem i poznatim piscem Miroslavom Krležom. Pomagala je revolucionarima u zatvoru, organizovala bekstva revolucionara iz zatvora, radila u ilegalnoj štampariji, širila partijsku literaturu.

Učestvovala je u demonstracijama i više puta bila hapšena. Broz postaje profesionalni revolucionar i sve ga više zaokuplja politički rad zbog čega 1928. i biva uhapšen u "Bombaškom procesu". Osuđen je na šest godina zatvora.

Kada je shvatila da će joj suprug završiti u zatvoru Pelagija odlučuje da se vrati u Sovjetski Savez u čemu joj je mnogo pomogao Krleža, odlazi zajedno sa sinom Žarkom i tada kreće njen rad u Komenterni.

Nakon toga Pelagija odlučuje da zatraži razvod, o čemu je Broza obavestila poslavši mu pismo u zatvoru. Josip Broz Tito se posle odslužene kazne 1935. godine uputio u Rusiju da vidi ženu i sina. Službeno su se razveli u aprilu 1936. 1938. godine Pelagija je iznenada uhapšena u toku Velike čistke zbog veze sa levim krilom KPJ i optužena da "sabotira uvođenje socijalizma u SSSR".

Broz je po dolasku u Moskvu 24. Avgusta 1938. godine saznao da su uhvaćene kao imperijalistički špijuni njegova bivša supruga Pelagija Belousova i tadašnja supruga Lucia Bauer, koja je već bila streljana 27. Septembra 1938.

https://youtu.be/-eAsWAl3HnI

izvor:Srbijadanas.com

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: