Pre 29 godina u Zagrebu ubijena porodica Zec

U noći između 7. i 8. decembra 1991, pre 29 godina, pripadnici jedinice Tomislava Merčepa ubili su u Zagrebu tri člana porodice Zec.

Zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je kada je pokušao da pobegne iz svoje kuće na Trešnjevci u koju su oko 23 sata upale naoružane osobe.

Njegovu suprugu i maloletnu ćerku ubice su odvele do planinarskog skloništa Doma Adolfovac na Sljemenu, tamo ih pogubili i mrtva tela prekrili smećem.

Nedugo nakon što je policija pronašla tela, uhapšeni su pripadnici Merčepove jedinice –Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović.

Neki od njih su pred istražnim sudijom priznali ubistva, ali je na suđenju utvrđeno kako pred istražnim sudijom nisu imali advokata, a po zakonu su morali, pa su njihovi raniji iskazi izbačeni, a oni oslobođeni.

Zločinci nisu procesuirani, a isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec 2004. ostala je jedini čin podrške preživelima.

Aleksandra, Marija i Mihajlo su sahranjeni u Gornjoj Dragotinji pored Prijedora, rodnog mesta Mihajla Zeca.

Tomislav Merčep umro pre nekoliko nedelja

Tomislav Merčep, čija je jedinica počinila zločin, umro je 17. novembra. Merčep je osuđen za ratne zločine.

Na Županijskom sudu je 2016. godine proglašen krivim za delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, pa je osuđen na zatvorsku kazna u trajanju od pet godina i šest meseci.

Vrhovni sud je godinu kasnije povećao kaznu na sedam godina zatvora.

"Znao je da njegovi podređeni muče, pljačkaju i ubijaju u Pakračkoj Poljani i nije preduzeo nikakve mere da ih u tome spreči, čime im je dao odobrenje da to čine", zaključio je predsednik sudskog veća Zdravko Majerović, čitajući prvostepenu presudu Merčepu.

izvor: rts

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: