Preminuo Božidar Nikolić, reditelj kultnog filma "Balkanski špijun", a koji je i Bredu Pitu dao prvu ulogu

Božidar Nikolić, čuveni srbijanski direktor fotografije i reditelj, preminuo je u 80. godini. Kao reditelj je radio na brojnim ostvarenjima poput "Balkanskog špijuna", "Tri karte za Holivud", "U ime oca i sina", a bio taj koji je dao prvu glavnu ulogu Bredu Pitu (Brad) u filmu "Tamna strana sunca" u kojem su glumili Šeril Polak (Cheryl Pollak), Gaj Bojd (Guy Boyd), Milena Dravić, Sonja Savić.

Božidar Nikolić je svojevremeno rekao da je, iako se na kastingu za ulogu u "Tamnoj strani sunca" pojavilo 400 glumaca, bez dvojbe odabrao Breda Pita, koji mu je kasnije priznao da mu je ta uloga promijenila život.

Nikolić je rođen u Nikšiću 1942. godine, a zanat u kinematografiji ispekao je tokom 60-ih i 70-ih godina kao televizijski kamerman Radio-televizije Beograd. Kao direktor fotografije sarađivao je s Lordanom Zafranovićem, Živkom Nikolićem, Vatroslavom Mimicom, Milanom Jelićem i mnogim drugima.

Kao snimatelj i direktor fotografije obilježio je najznačajnija ostvarenja jugoslovenskog i srbijanskog filma poput "Maratonci trče počasni krug", "Dečko koji obećava", "Igmanskog marša", "Gluvog baruta", "Za sada bez dobrog naslova", "Život je lep", "Balkanska braća" i "Dođi juče".

Dobitnik je dvije Zlatne arene u Puli za kameru, za film "Beštije" (1978) te za "Život je lep" (1985), a Zlatnu arenu za režiju podijelio je sa Dušanom Kovačevićem za "Balkanskog špijuna".

Na Sofestu 2016. godine nagrađen je sa nagradom Sloboda, za doprinos filmskoj umjetnosti za kameru. Godine 2015. u Bitolju na svjetskom festivalu direktora fotografije i kamermana dobio je nagradu za životno djelo "Zlatna kamera 300" za doprinos suvremenoj svjetskoj filmskoj umjetnosti.

Bio je član je "regulatornog tijela" za elektronske medije i počasni član Asocijacije srbijanskih snimatelja.

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: