Preživjela svjetske ratove, ali ne i koronu: Zatvorena pivara stara 400 godina
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Pivara Vernek iz istoimenog gradića u Bavarskoj osnovana još 1617. godine, prestala je da radi zbog koronavirusa.

Preživela je svjetske ratove, ekonomske krize i decenije pada potrošnje piva, ali se nakon 400 godina postojanja suočila sa izazovom, koji ne može da prebrodi.

Ta mala pivara koja je vlasništvo iste porodice od 1861. godine, otpustila je 15 stalno zaposlenih i više honoraraca i prekinula lokalnu tradiciju u mjestu od 10.000 stanovnika.

Male pivare su prije svega živjele od snabdijevanja kafana, a kako su kafane zatvorene to će vjerovatno izazvati masovno zatvaranje tih svojevrsnih kućnih manufaktura, koje su umnogome zavisile i od održavanja lokalnih festivala.

Njemačka vlada je naložila da zabrana masovnih skupova važi bar do 1. septembra, a procjenjuje se da bi poslije bilo potrebno najmanje godinu da se male pivare vrate na nivo proizvodnje i prodaje prije izbijanja pandemije.

Nije im pomogla ni dostava piva i čaša na kućne adrese da bi se kupci mogli pridružiti on-line degustaciji.

Kristin Lang, iz porodice vlasnika pivare u Verneku, rekla je da je odluka o zatvaranju donešena uz "mnogo suza".

"Na tržištu piva je već bila teška borba sa žestokom konkurencijom. Niko ne zna koliko će dugo trajati koronavirus, kada će doći do poboljšanja i da li će se restorani uopšte otvoriti", rekla je ona.

Po istraživanju udruženja pivara Njemačke, 87 odsto pivara skraćuje radno vrijeme, koristeći vladin program koji isplaćuje do 60 odsto neto plate tokom ove krize. Ali drugi programi poput olakšavanja dobijanja kredita i odlaganja naplate poreza su im manje korisni, kažu pivari.

Holger Ajhele, generalni sekretar Njemačkog udruženja pivara, rekao je da mnoge pivare neće preživjeti ovu krizu.

''Pored pivara koji su fokusirane na restorane, ima puno i tzv. zanatskih pivara, koje još nisu profitabilne, i koje su pozajmile novac za finansiranje svog pokretanja".

Te pivare su doprinijele da posljednjih godina ukupan broj proizvođača piva u Njemačkoj poraste na preko 1.500.

Generalni direktor porodične pivare "Felde" u blizini Hajdelberga, Maks Špilman koji je deveta generacija iste porodice na tom mjestu, procjenjuje da će prodaja u aprilu, maju i junu pasti za 30-40 odsto.

"Ako 85 odsto piva prodajete restoranima, onda vam sada preostaje samo 15 odsto prihoda", rekao je on i dodao da polaže nadu u prodaju piva po kućama.

Špilman se nada da će kriza nagnati ljude da podrže svoje lokalne pivare, proizvođače hrane, restorane i hotele i takvu perspektivu kombinacije globalnog i lokalnog nazvao je "glokalnom".

Izvor: b92

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.