DETALJI OPTUŽNICE PROTIV ŠALJE: Pripadnici OVK imali su FABRIKU SMRTI u Albaniji gde su svirepo mučili i ubijali Srbe

Nekadašnji pripadnik terorističke OVK Pjeter Šalja (58) zvani Ujku tereti se optužnicom Specijalizovanog tužioca Kosova da je od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. godine sa drugim pripadnicima svoje jedinice zlostavljao, mučio i ubijao zatvorenike u fabrici metala u albanskom mestu Kukešu.

- Imali su zajednički cilj delovanja koji je podrazumevao vršenje krivičnih dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva - navodi se u redigovanoj optužnici protiv Šalje koju su objavila Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu, nakon što je juče iz Belgije izručen Hagu i smešten u pritvor.

Šalja se tereti u četiri tačke optužnice za individualnu krivičnu odgovornost za ratne zločine "proizvoljno lišavanje slobode", "surovo postupanje", "mučenje" i ubistvo", počinjenih u fabrici metala u Kukešu, približno od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. godine.

Ta krivična dela je, kako smatra tužilac, izvršio svojim činjenjem i nečinjenjem opisanim u optužnici i svojim učešćem u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Među drugim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata, koji su imenovani u ovoj optužnici, nalaze se Sabit Geci zvani Copa i Džemšit Krasnići dok su imena ostalih redigovana.

Tokom čitavog perioda na koji se odnosi optužnica, OVK je svoju bazu u bivšoj fabrici metala u Kukešu u Albaniji koristila za razne vojne svrhe, kao što su prijem, čuvanje i distribucija opreme i zaliha, regrutovanje dobrovoljaca i priprema i tranzit pripadnika OVK koji su odlazili na borbene linije ili se vraćali sa njih.

Takođe su u njoj zatvarana saslušavana lica za koja se sumnjalo da sarađuju sa SRJ i Srbijom ili da ne podržavaju OVK.

Krivična dela navedena u ovoj optužnici izvršili su izvesni pripadnici OVK protiv lica zatvorenih u fabrici metala u Kukešu. Sve žrtve tih krivičnih dela bile su građani SRJ koji nisu aktivno učestvovali u neprijateljstvima - navodi se u optužnici i dodaje da je Šalja bio svestan činjenice da je u toku oružani sukob i znao je da su žrtve lica koja nisu aktivno učestvovala u neprijateljstvima.

Pjeter Šalja se tereti da je sa umišljajem učestvovao u proizvoljnom pritvaranju i držanju lica u zatočeništvu u fabrici u Kukešu, gde su pritvorenici u improvizovanim ćelijama svakodnevno premlaćivani i zlostavljani, kako fizički tako i psihički, uključujući pretnje smrću i nanošenje teških telesnih povreda, strah, ponižavanje, diskriminaciju na političkoj osnovi, zastrašivanje, maltretiranje, saslušavanje i prisilne ili iznuđene izjave i priznanja.

- Zatvorena lica su fizički i psihički zlostavljana u prisustvu drugih zatvorenika. Neka lica su tokom zatočeništva bila prisiljavana na fizički rad - piše u optužnici.

 

 

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: