Prokoško jezero u BiH, odmor za tijelo i dušu!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Visoko na planini Vranici, poznatoj rudnoj bosanskohercegovačkoj planini, udaljeno 22 kilometra od Fojnice, smjestilo se Prokoško jezero.

crni bombarder portal - fojnica prkosko jezero

S nadmorskom visinom od 1635 metara, dužinom od 426 metara, širinom 191,3 metra, maksimalnom dubinom od 13 metara, već dugi niz godina zbog svog idiličnog položaja i obilježja slovi za važnu turističku destinaciju.

Ledenjačkog postanka, formirano kroz različite faze – od pleistocena do danas, Prokoško jezero, kojeg neki nazivaju također Gorskim okom, i okolina su 1982. proglašeni regionalnim parkom prirode, te su postali zona stroge zaštite. U 2005. godini područje je proglašeno spomenikom prirode.

crni bombarder portal - fojnica prkosko jezero

 

Prokoško jezero iz zraka - www.dron.ba

Prokoško Lake is a lake of Bosnia and Herzegovina. It is located in the municipality of Fojnica and it is 1670m above sea level. The lake is visited by 20,00...

video : dron.ba

Jezero se puni vodom iz lednika, podjezerskih i okolnih izvora lociranih u podnožju Debelog brda, topljenjem snijega s okolnih padina i atmosferskim talozima.

U njemu živi endemična vrsta triton, prirodna rijetkost iz reda repatih vodozemaca na listi zaštićenih vrsta od 1954. godine. Pronašao ga je 1891. godine Othmar Reiser, ornitolog Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Lijepo je pronaći mjesto gdje je dovoljno samo doći da biste se odmorili. Upravo takvo je Prokoško jezero.

crni bombarder portal - fojnica prkosko jezero

KAKO STIĆI ?

Od Fojnice se do Prokoškog jezera kreće uzvodno asfaltnim putem do Tocila, potom slijedi makadamski put uz rječicu Jezernicu, Vlaške ravni i Hrid. Osim jednodnevnih izleta, Prokoško jezero nudi mogućnost i dužeg ostajanja. Prenoćišta su ponuđena u katunima od kojih su neki pretvoreni u prodavnice i restorane s ponudom domaće hrane.

 

Fotografije: Dženita Pašić 

Izvor : Furaj.ba

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano