SANSKI MOST: PRONAĐENA MASOVNA GROBNICA SRPSKIH CIVILA KOJI SU POBIJENI U JESEN 1995.

Posmrtni ostaci sedmoro osoba za koje se pretpostavlja da su ubijene 1995. godine pronađeni su na lokalitetu Greda kod Sanskog Mosta, gde su prethodno eshumirani posmrtni ostaci više od 70 ljudi

 

saaanaaa.png
Fotografija sa ekshumacije posmrtnih ostataka 72 tela srpskih civila iz masovne grobnice na lokalitetu - groblje Greda, Sanski Most (1998)

 

 

Na lokalitetu Greda u opštini Sanski Most najpre su pronađeni posmrtni ostaci petoro osoba za koje se pretpostavlja da su ubijene 1995. godine, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH). Istovremeno, kompletni posmrtni ostaci dve osobe eshumirani su danas na lokalitetu groblja Šušnjari u opštini Sanski Most.

Emza Fazlić, portparolka Instituta, za BIRN BiH je rekla da je ekshumirano pet kompletnih tela za koja se pretpostavlja da pripadaju žrtvama srpske nacionalnosti koje su na području Sanskog Mosta smrtno stradale u oktobru 1995. godine.

- Svako tijelo bilo je pronađeno zamotano u deku i svako pojedinačno je bilo u sanduku, navela je Fazlić, dodajući da je na ovom lokalitetu 2000. godine takođe vršena eshumacija prilikom koje je eshumirano 70 tela.

Kako je najavljeno iz INO-a BiH, ekshumacija u opštini Sanski Most se nastavlja na dve lokacije.

- Kompletni posmrtni ostaci dvije osobe ekshumirani su danas na lokalitetu groblja Šušnjari u općini Sanski Most, potvrdila je Emza Fazlić glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine. Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, pretpostavlja se da se radi o žrtvama srpske nacionalnosti koje su na ovom području nestale u oktobru 1995. godine.

Posmrtni ostaci muškarca i žene su pronađeni u sanducima i pokriveni vrećama. Tela će biti prebačena u Identifikacioni centar Šejkovača u Sanskom Mostu radi kriminalističko - tehničke i sudsko - medicinske obrade te izuzimanja koštane srži radi identifikacije uz pomoć DNK metode.

Eshumacijama je rukovodilo Tužilaštvo BiH po nalogu Suda BiH.

SRBI U SANSKOM MOSTU DOŽIVELI PRAVI GENOCID

Na području Sanskog Mosta do danas su pronađene 62 masovne i pojedinačne grobnice sa posmrtnim ostacima zarobljenih srpskih civila. Ovaj broj još uvek nije konačan budući da se više od stotinu Sanjana još uvek vode kao nestali, te se pretpostavlja da je broj masovnih i pojedinačnih grobnica i do tri puta veći.

Muslimanske snage pod komandom zločinca Atifa Dudakovića baš nikoga nisu štedele, te su ubijali i decu i stare i nepokretne. Mnoge žene su silovane, što su svojim kućama što u logorima kojih je bilo sedam u samom gradu.  U progonu i ubijanju srpskih civila učestvovale su pešadijske jedinice 5. i 7. korpusa tzv. Armije BiH, pod komandom Atifa Dudakovića i Mehmeda Alagića. Više desetina hiljada Srba je proterano iz svojih domova a preko dve stotine srpskih civila je mučki ubijeno. Mnogi od njih se i danas vode kao nestali i sa pravom se može reći kako je Sanski Most grad sa najvećim brojem nestalih. Najmlađa žrtva genocida je imala 9 a najstarija 95 godina.

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Atifa Dudakovića i još komandanata i pripadnika 5. korpusa tzv. Armije BiH, optuženih za zločine protiv čovečnosti, koji obuhvataju ubistva više od 300 Srba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova i verskih objekata. Najmasovniji zločini nad civilnim stanovništvom su počinjeni 10. oktobra 1995. kada su vojnici predvođeni Atifom Dudakovićem napali Sanski Most i okolna srpska sela i započeli sa ubijanjem svega što se kretalo. 

 

Muslimanske snage su tokom  rata ubile više od 650 građana Sanskog Mosta, starosti od devet do devedeset i pet godina. Najbrojnije žrtve su bili stari, bolesni i nemoćni civili koji nisu bili u stanju da napuste svoja ognjišta a ubijeno je i nekoliko dece.

Ipak, najstrašnija scena je bilo otkrivanje  masovne grobnice na lokalitetu "Greda" u mestu Kruhari. Baš na tom mestu Bošnjaci su ispisali jednu od najsramnijih stranica u svojoj istoriji. Iz ove masovne grobnice u periodu od 19. do 22. oktobra 1998. (skoro pa baš na godišnjicu masakra nad Srbima) je eshumirano 75 posmrtnih ostataka srpskih civila i zarobljenika. U masovnoj grobnici su bili leševi žena i dece ali su ipak najbrojnije žrtve su bili stari i nemoćni. Sve žrtve su pre smrti strahovito mučene i zlostavljane, a mnogi skeletni ostaci su pronađeni nekompletni. Neki leševi su nađeni bez glave, neki bez jednog ili više ekstremiteta. I svima je bilo zajedničko to što su tragovi mučenja i zlostavljanja bili vidljivi svuda. Neka tela su pronađena sa rukama vezanim u lance ili konopcem što jasno svedoči o kakvoj brutalnosti se radi.

Najmlađa eshumirana žrtva bio je upravo četrnaestogodišnji Igor Marjanović koji je mučki i svirepo ubijen tokom napada muslimanskih ekstremista na grad. Pored Igora u ovoj masovnoj grobnici su pronađeni i posmrtni ostaci Jovana Paprića, dečaka od 15 godina koji je ubijen od Dudakovićevih vojnika.

Najstarije eshumirane žrtve su bile Dragica Avramović (90) i Milka Inđić (91), teško pokretne i slabovide osobe koje su odlučile da ne napuštaju svoje domove. Među eshumiranima su i Stevan Miljuš (65), Jovanka Simić (58), Milka Novaković (46), Mile Miljević (66), Milan Karan (63), Savka Karan (65), Niko Jovanić (75), Jovan Ljuboje (70), Ljubica Savanović (44), Jovanka Pilipović (65), Bakir Šabić (21), Mileva Radmanović (69), Dane Ivanić (85), Jelka Adamović (67), Savka Jerković (75), Mile Savanović (63), Mile Đukanović (62), Petar Brajić (75), Jovo Marčeta (82), Petar Bodroža (66), Đuja Latinović (76), Mile Majkić (68), Milka Vrućinić (76), Branka Klepić (60), Vojin Pjević (86), Mileva Bilbija (78), Boško Došenović (83), Milica Borovnjak (65), Anđa Vukojević (83), Ilinka Todorović (88), Mara Radić (70), Jandrija Sabljić (85) i drugi.

izvor: istina i pravda portal srpskog naroda

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano