PRST U OKO PUTINU PRED SASTANAK SA BAJDENOM: NATO ne odustaje od širenja na istok, oštra provokacija iz Kijeva

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski "pohvalio" se na tviteru da će njegova zemlja postati nova članica NATO pakta, iako nema potvrde zvaničnike Severnoatlantske alijanse.

- Pohvalno je što naši NATO partneri imaju razumevanje za sve rizike i izazove sa kojima se suočavamo. Lideri NATO su potvrdili da će Ukrajina postati član Alijanse, a Akcioni plan za članstvo je sastavni deo procesa učlanjenja. Ukrajina zaslužuje pohvale zbog naše uloge u osiguravanju evroatlantske bezbednosti - napisao je Zelenski na tviteru.

 

 

Sa druge strane, američki predsednik DŽo Bajden je tokom jučerašnjeg samita u Briselu rekao da NATO namerava da i dalje podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, ali i da Kijev treba da ubedi Alijansu da zaslužuje članstvo u njoj, kao i da preduzme sve potrebne korake, uključujući iskorenjivanje korupcije.

- Oni još uvek treba da se izbore sa korupcijom. Potrebno je da ispunjavaju različite kriterijume da bi dobili akcioni plan - rekao je Bajden.

 

Podsetimo, sastanak Putina i Bajdena održaće se 16. juna u Ženevi. Kremlj je saopštio da predsednici nameravaju da razgovaraju o rusko-američkim odnosima, strateškoj stabilnosti, kao i o borbi protiv kovida 19 i rešavanju regionalnih sukoba. 

Izvor: novosti.rs

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: