Pseće navike - zašto moj pas radi to što radi?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Objašnjavamo uobičajene pseće navike

Pas je najbolji čovjekov prijatelj. A, ponekad, ti naši prijatelji rade zaista smiješne i čudne stvari. Ovdje objašnjavamo neka od uobičajenih psećih ponašanja

Povlačenje uzice

Mnogi vlasnici pasa vjeruju da njihov ljubimac povlači uzicu kako bi pokazao svoju dominaciju dok je u šetnji, no varaju se. U stvari, vaš pas vjerojatno povlači uzicu zato što to može. Ako je svjestan svoje snage, a vi ga ne pokušavate zaustaviti, on neće sam prestati. Uz to, on hoda brže od vas, pa će nastaviti to i dalje raditi sve dok vi nešto poduzmete po tom pitanju.


Privucite psa k sebi i nemojte mu dozvoliti da vuče uzicu, s vremenom će naučiti da ne može više vući uzicu i prestati s tim. Neki psi vuku uzicu zbog toga što im nije ugodna ogrlica, pa pokušajte nabaviti novu – neku udobnu koja ide preko prsiju, a ne oko vrata.

Pseće navike - zašto moj pas radi to što radi?

Obilježavanje teritorija

Idete u šetnju i vaš pas diže nogu gdje god stigne? To je zbog toga što pas osjeća nešto novo u njegovom okruženju. Možda je tuda prošao pas koji ovdje nikada nije bio. Vaš pas želi da se zna kako je to njegov teritorij, i želi se osjećati ugodno i opušteno u svom okruženju.

Ako vaš pas odjednom obilježava teritorij i unutar doma, moguće je da to čini radi neke vrste novog stresa ili anksioznosti. Mnogi vlasnici pasa ovo dožive kada u kuću stigne novi pas ili vlasnica rodi bebu. Tom psu to stvara stres, pa on na njega reagira mokrenjem i obilježavanjem svog teritorija. Njegov miris daje mu utjehu, pa to on čini iz osjećaja olakšanja. Postepeno ga upoznajte s novim stvarima koje unosite u kuću, osobito ako je riječ o novoj životinji.

On se smiješi

Imate psa koji zaista izgleda kao da se smiješi? Iako se neki stručnjaci ne slaži oko toga znaju li se psi smijati kako bi pokazali sreću, moguće je da se on zaista smiješi jer vidi vas kako se smiješite. O,da! Vi zaista usrećujete svog psa – pa ipak ste vi njegov centar svijeta. Ako osjetite i vidite da vam se smiješi, dajte mu kompliment i počeškajte ga po njegovom omiljenom mjestu – i vjerojatno ćete sve češće vidjeti taj njegov osmjeh. On vidi vašu reakciju i želi da se to nastavi, osobito ako je ona pozitivna i nagrađena češkanjem.

S druge strane, alfa mužjaci rijetko se "smješkaju", jer vjeruju da su dominantni ili barem jednaki u vašem odnosu. Dakle, ako ga vidite kako vam pokazuje zube, velika je vjerojatnost da to ne čini iz radosti već vas upozorava da mu date prostora.

Pseće navike - zašto moj pas radi to što radi?

Slinjenje

Slinjenje je normalno pseće ponašanje i, kod nekih pasmina, obilno slinjenje je posve uobičajeno i rezultat njihove genetike i građe. Međutim, ako primijetite više sline nego što je to uobičajeno za vašeg psa, moguće je da je on pod stresom. Psi pojačan sline kada su suočeni s psihološkim tegobama kao što su anksioznost, strah ili nervoza, a to se ponovo najčešće dogodi kada ga šokirate nekim novim komadom namještaja, ili stalnom pridošlicom u kući. Rješenje je isto – polako ga upoznajte s novom životinjicom...

Slinjenje može biti rezultat i problema sa zubima. Ako mislite da je to uzrok, odvedite ga veterinaru kako biste riješili taj problem.

Čudne navike kod spavanja

Imate osjećaj da on po cijele dane samo spava? On dosta spava, u  prosjeku 14 sati dnevno (i do 18 sati za veće pasmine), no on u mnogo slučajeva oni su zapravo najbudniji po noći, i brinu se o tome da su njihovi vlasnici sigurni. Oni znaju da je to njihova primarna odgovornost kao psa čuvara, i oni taj zadatak shvaćaju prilično ozbiljno.

A kad on i zadrijema, njegovo spavanje je puno drugačije od našega. Dok mi možemo duboko zaspati, vaš pas to ne može zbog veoma izoštrenih čula. Zbog toga se on lako probudi i uplaši novih čudnih zvukova na koje nije naviknut.

Pseće navike - zašto moj pas radi to što radi?

Izvor: zenahr

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano