Putinov nuklearni cunami – Mislili su da blefira, ali sada je Rusija pokazala pravo “oružje iz košmara”

Ruski predsjednik Vladimir Putin otkrio je prije nekoliko godina da sprema “oružje iz košmara”, odnosno radiokativni torpedo. Tada su svi mislili da blefira. “Posejdon 2M39” ili “torpedo apokalipse”, djelovao je tada kao “šarena laža” kojom je ruski predsjednik plašio svoje rivale.

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država i eksperti su smatrali da je to fantazija, ali se ipak ispostavilo da je Rusija u tajnosti razvila ovaj razorni torpedo u periodu od 2015. do 2019. godine, piše Dejli mejl.

Iako su pojedini stručnjaci upozoravali zapad da Rusi iza kulisa spremaju snažno oružje, preovladali su skeptici koji su govorili da se radi o “papirnom tigru”.

Međutim, Putin je pokazao da nije blefirao, a u prilog tome govori i nedavna vježba tri nuklearne podmornice koje su istovremeno izronile na području Arktika. Takođe, treba reći i da sve one imaju mogućnost da budu naoružane sa “torpedom apokalipse”.

Prema mišljenju stručnjaka, Rusi su iskoristili otapanje Arktika, pošto su te vode sada mnogo prohodnije, a sa razvojem ove tehnologije žele da osiguraju odbranu zemlje i iz tog pravca. Pored toga, poznavaoci prilika u svemu vide i “ekonomsku komponentu”, prema kojoj Rusija planira da kontroliše prevoz robe preko sjevera od Evrope do Azije.

Uništenje koje može da izazove “Posejdon”, torpedo naoružan sa bojevom glavom od nekoliko megatona, je potpuno, bez obzira na metu. Naime, pored toga što bi uništio sve pred sobom, u stanju je da od snage detonacije izazove cunamije koji bi napadnutu oblast poplavili radioaktivnim vodama.

Torpedo “Posejdon” je prečnika 1,8 metara, a dugačak je oko 20 metara i najveći je torpedo ikada napravljen, sa dometom od oko 10.000 kilometara. Njime se upravlja na daljinu, a treba istaći da je ovo oružje čak 30 puta veće od torpeda standardne veličine i teži oko 100 tona.

Osim što nosi nuklearnu bojevu glavu, “Posejdon” ima i atomsko napajanje, a u poređenju sa balističkim projektilima je spor – potrebno mu je nekoliko sati da bi stigao do cilja. Prema nekim procenama, može da razvije brzinu do 130 kilometara na sat. Međutim, kada do cilja i dođe, malo šta se može mjeriti s njim.

IZVOR: NOVGLAS

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: