RADUJU SE USELJENJU Vlaseničanima nove kuće zahvaljujući programu oporavka od poplava

Tri porodice iz Vlasenice čije su kuće stradale u poplavama i klizištima do kraja aprila useliće se u nove stambene objekte zahvaljujući Programu za oporavak od poplava - stambeno zbrinjavanje.

Novi dom dobiće porodice Jovanović i Vasiljković iz naselja Dragasevac i Klještan iz naselja Luke.

 

Predsjednik Skupštine opštine Vlasenica Goran Đurić rekao je da su u ovoj opštini Programom za oporavak od poplava do sada izgrađena četiri objekta.

 

– Tri objekta su građena iznova, od temelja, a jedan je rekonstruisan i evo sada ova tri, čime ćemo poboljšati uslove za život naših sugrađana – rekao je on.

 

 

Šef Odsjeka za razvoj Željko Damljanović rekao je da Program, koji je započet 2017. godine, predstavlja nastavak napora EU na ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. i da mu je cilj da stambeno zbrine i ekonomski osnaži najugroženije porodice čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima.

– Kada je u pitanju finansiranje, ovaj program implementira Razvojni program UN (UNDP), uz učešće opštine Vlasenica sa 5.000 KM po objektu, dodajući priključke i upotrebne dozvole za gradnju – istakao je on.

 

Izrazio je nadu da će ovakvih projekata biti i u budućnosti i da će se opština truditi da izađe u susret svim građanima koji su bili zatečeni poplavama.

 

Osmočlana porodica Jovanović, koja živi u jednoj sobici i bez ikakvih primanja, srećna je što će troje djece imati svoj kutak u novoj kući, te su zahvalili opštinskoj upravi UNDP-u i EU.

 

 

Petočlana porodica Slavice Stanković, koja preživljava nadničeći, zahvalna je što se više neće brinuti za smještaj.

– Teško je kada nemate ništa svoje, kada gledate gdje ćete zaspati. Svima smo zahvalni zbog kuće, mnogo znači imati svoj smještaj – rekla je Stankovićeva.

Ovaj program provodi se u 44 opštine u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a njegova ukupna vrijednost je 15 miliona evra.

SrpskaInfo

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: