Ramić na Sokocu: Obnavlja se objekat IZ-a u Knežini, gradiće se put prema Olovu

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je povratnike u općini Sokolac, u mjestu Knežina, gdje je završena prva faza gradnje objekta Islamske zajednice, odnosno rekonstrukcije postojećeg.

 

Ramić je za ovu godinu najavio realizaciju druge faze izgradnje ovog objekta za potrebe Medžlisa Islamske zajednice. Delegacija s kojom je boravio sastala se na Sokocu s načelnikom Općine Milovanom Bjelicom s kojim je prošle, kao i ove godine, dogovorana realizacija određenih projekata bitnih za povratnike.

- Određene infrastrukturne projekti smo prošle i ranijih godina radili vrlo uspješno s Općinom Sokolac, u saradnji s načelnikom Bjelicom, tako da smo i ove godine razgovarali o nastavku saradnje na realizaciji projekata koji su u interesu i svih građana u opštini Sokolac - kazao je Ramić novinarima nakon sastanka.

Upitan da li je bilo riječi o izgradnji lokalnih puteva, federalni ministar je odgovorio potvrdno, te za ovu godinu najavio realizaciju više dogovorenih projekata, a kao najznačajniji, putnu komunikaciju prema Olovu.

Načelnik Bjelica je naglasio uspješnu dosadašnju saradnju s ministrom Ramićem čija je svaka posjeta, kako je naveo, donijela boljitak općini, a zasigurno dijelu stanovništva koje će, po njegovim riječima, osjetiti rezultate i današnjih razgovora.

- Neupitna je saradnja s Ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica FBiH već devetu godinu, koliko sam ja na ovom mjestu. Dosad smo realizovali dosta projekata - rekao je Bjelica i u tom kontekstu naveo više mjesnih puteva i prateću infrastrukturu.

- Danas smo konkretno dogovorili da se uradi predračun radova, gdje smo dobili dio sredstava, 42.000 KM, od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, da bismo spojili put od Olova do Sokoca. Iduće sedmice ćemo raspisati tender, dio novca će osigurati Općina, dio imamo od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Značajan dio će nam nedostajati, ali imamo čvrsto obećanje ministra Ramića da će pomoći u ovom projektu - rekao je Bjelica i naznačio da računa također na pomoć Općine Olovo i jednog broja općina iz Kantona Sarajevo u realizaciji ovog poduhvata.

- Računam da će što skorije taj put biti završen i sastavljen - kazao je domaćin današnjeg sastanka napominjući da je općina Olovo uradila već dobar dio ove putne komunikacije. Načelnik dodaje da dosta ljudi s područja općine Sokolac odlazi u Olovo zbog različitih potreba i povoda, kao i da određeni broj djece pohađa tamo školu.

Na današnjem sastanku s Ramićem je, prema Bjelicinim riječima, razgovarano i o završetku mjesne putne dionice prema Kutima te o dugogodišnjem problemu mještana na potezu od Koštice do Preljubovića, o čijoj će cesti biti riječi po završetku navedenih projekata.

Kad je riječ o objektu Islamske zajednice u Knežini, Bjelica je najavio da će tu biti i sjedište humanitarne organizacije Merhamet koja će biti na usluzi svim građanima jednako kao i Crveni krst.

- Drago mi je što se ovakve stvari deševaju. Što je najbitnije, na Sokocu su obnovljeni svi objekti Islamske zajednice, gdje nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi, uspjeli smo i to riješiti. Imamo dobru saradnju s predstavnikom Islamske zajednice, s prethodnim muftijom i sadašnjim čije je sjedište u Rogatici - naveo je također Bjelica između ostalog.

https://www.youtube.com/watch?v=vG78mmY2yZI&feature=youtu.be

Faktor.ba

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano