Ratni zločinac Milan Lukić zatražio preispitivanje doživotne kazne zatvora…
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Milan Lukić, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u Višegradu, zatražio je od Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) preispitivanje presude, kao i pravnu pomoć.

Kako se navodi u saopćenju MMKS-a, Lukić je 1. septembra ove godine podnio zahtjeve u kojima, između ostalog, traži od Žalbenog vijeća da preispita određene nalaze koji su protiv njega doneseni u prethodnim presudama te dodjelu pravne pomoći na teret Mehanizma.

 

 

Iz MMKS-a je rečeno da Lukić nije izričito naveo traži li zahtjev za preispitivanje prvostepene, žalbene presude ili oboje, dodavši kako samo konačna presuda može biti predmet preispitivanja. U skladu sa Statutom Mehanizma, za ovakve zahtjeve, kako je saopćeno, formirano je Vijeće od pet sudija – Carmel Agius, predsjedavajući Vijeća, te sudije Alphons Orie, Liu Daqun, Graciela Susana Gatti Santana, Ivo Nelson de Caires Batista Rosa.

 

Lukića je Haški tribunal 2012. godine osudio na doživotnu kaznu zatvora nakon što je, kao komandant paravojne jedinice “Beli orlovi”, proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti počinjene u Višegradu, koji su uključivali masakre na Bikavcu i u Pionirskoj ulici.

 

Od februara 2014. godine, Lukić doživotnu kaznu izdržava u Estoniji.

 

Tužilaštvo BiH je u decembru prošle godine podiglo optužnicu protiv Lukića, koja ga tereti za zločine nad putnicima otetim u februaru 1993. na stanici Štrpci (općina Rudo). Tada je saopćeno da su, nakon ispitivanja Lukića u svojstvu osumnjičenog koji se nalazi na izdržavanju kazne izrečene u Sudu u Haagu, ispunjeni posljednji procesni uvjeti za podizanje optužnice.

 

Sud BiH optužnicu je potvrdio početkom januara ove godine te je Lukiću, prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, upućen dopis putem Međunarodne pravne pomoći kojim se obavještava o potvrđenoj optužnici te da je potrebno da izabere branioca s dostavljene liste Odjela krivične odbrane (OKO) Ministarstva pravde BiH.

 

Pola godine nakon potvrđivanja optužnice protiv Lukića za ratni zločin počinjen u Štrpcima, on je iz zatvora u Estoniji odbio prihvatiti dokumente Suda BiH, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

izvor:https://www.bosniaks.info/

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano