REM udario na rijaliti: "Dosta je više Kristijana, Stanije i ostalih.."
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Savjet Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) naložio je stručnoj službi tog tijela da izradi obavezujući Pravilnik o vremenu emitovanja rijalitija "prisilnog okruženja", prema kojem će emitovanje tog programa biti ograničeno od 23 do 6 sati ujutru.

Rijaliti "prisilnog okruženja" prije svega ima štetan uticaj na maloljetnike, ali i na čitavo društvo, zaključci su sjednice Savjeta članova REM-a na kojoj se raspravljalo o ovom pravilniku.

 

Na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću "promovišu se kriminalci i primitivizam koji je poguban za društveni život, ali i svijest ljudi", ocenjeno je na sednici.

 

Da li regulator može i na koji način da ograniči ili zabrani skaradan sadržaj u rijalitijima? Od emitovanja prvog rijalitija u Srbiji, prije gotovo 16 godina, do danas o tome se polemiše. Jedni tvrde da takve programe treba zabraniti, a drugi da emiteri imaju slobodu šta će prikazivati.

 

Član Savjeta REM-a Slobodan Cvejić izjavio je da su zbog nedavnog slučaja u rijaliti programu, kada je na televiziji Pink Kristijan Golubović iznio prijetnje smrću, članovi bili saglasni da traže da se pokrene krivični postupak.

Kako bi približio u kojim razmjerama ide ova "drastična" praksa, Cvejić je rekao da je tim povodom gledao spornu emisiju Pinka, te da se u njoj psovke bile "bipovane", dok se prijetnje smrću glasno izgovaraju. Zaključuje da je "neko vodio računa šta će biti u tom programu", s obzirom na to da su psovke prikrivene, ali da nije imao svijest o prijetnjama koje su izrečene.

Neobavezujuća preporuka nije poštovana

Neobavezujuća preporuka REM-a o vremenskom ograničavanju ovakve vrste programa iz 2015. godine do sada nije primenjivana, te su članovi Saveta REM-a Višnja Aranđelović, Slobodan Cvejić i Judita Popović podnijeli inicijativu da se donese obavezujući pravilnik.

"Takva vrsta programa je nepodesna, pogotovo za djecu. Nismo imali namjeru da budemo cenzori. Smatram da ovaj prijedlog ima osnov u zakonu, koji predviđa da se regulator stara da sadržaji koji mogu da naškode fizičkom, moralnom ili mentalnom razvoju maloljetnika ne budu dostupni za medijske usluge...", rekla je Popovićeva.

Dodala je da je javnost "poprilično naoštrena" kada je riječ o ovakvim programima, te da će se kroz obavezujući pravilnik štititi maloljetnici, a da se kroz preporuke oni "puštaju niz vodu".

Da Savjet REM-a mora da nađe način da stane na put onome što se dešava u rijalitijima, smatra Višnja Aranđelović, koja kaže da takav program treba da bude "sklonjen" iz vremena kada su djeca budna, ispred televizijskog programa, odnosno od 23 do 6 sati ujutru.

"Bojim se da takav program može da utiče na generacije koje stasavaju. Na nama je odgovornost da zaštitimo pre svega maloljetnike. U rijalitiju ne možemo da očekujemo ništa pametno kada vidimo učesnike i iz kog društvenog sloja dolaze. Ne mogu da shvatim da im se daje toliki prostor u elektronskim medijima", kaže Aranđelovića, piše RTS.

"Ne možemo da pomjeramo programski sadržaj, ali možemo da kažnjavamo"

Član Savjeta REM-a Goran Petrović smatra, međutim, da se može desiti da pružalac medijske usluge obori ovakav obavezujući akt pred Ustavnim sudom, te da dostavi odštetni zahtjev, koji može biti višemilionski. "Ne možemo da pomjeramo programski sadržaj, ali možemo da ih kažnjavamo", rekao je Petrović.

S takvim stavom nisu bili saglasni ni Popovićeva niti Cvejić, koji smatraju da je pravi trenutak da REM bude odlučan, da je njihova uloga da zaštite interes javnosti u elektronskim medijima, kao i da je ovo prilika da se unaprijedi društvo.

"U jednom satu rijaliti programa imate najmanje tri stvari zbog kojih bi REM mogao da pokrene postupak. Taj emiter će u nedjelju dana akumulirati toliko kazni da ćemo moći da im oduzmemo dozvolu. Ipak, ovo može da se reguliše vremenskim ograničavanjem tih programa", rekao je Cvejić.

Istakao je da ovakav način regulisanja rijalitija ne predstavlja bilo kakav lični obračun, niti pokušaj preuređivanja elektronske medijske scene u Srbiji, već reakcija na ozbiljan društveni problem.

Član Savjeta REM-a Zoran Simjanović zaključio je da nije protiv rijalitija, već njegovog sadržaja i to ne kako bi se jedino maloljetnici zaštitili, već i čitavo društvo.

"Rijaliti učesnici postali su zvijezde. Ono što rade oni, postaje nova normalnost u društvu", poručio je Simjanović.

IZVOR: ATV

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano