Republika Srpska odbila respiratore koje je nabavila FBiH: Stručnjaci su rekli da nisu za liječenje
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Nema u Republici Srpskoj afere o respiratorima kazao je premijer tog entiteta Radovan Višković te se referirao na aferu koja već skoro mjesec potresa Federaciju BiH.

"Ono što je u Federaciji BiH pod istragom, te respiratore sam imao na stolu kao ponudu prije FBiH. Nismo ih uzeli u Republici Srpskoj, a znate zašto, ne zato jer je premijer pametan ili neko od nas. Za svaki respirator koji je nabavila RS i koji je platila saglasnost je davao gospodin Peđa Kovačević, načelnik Klinike za intenzivnu njegu UKC-a", kazao je Višković.

Premijer RS-a: Odbili smo respiratore koje je kupila FBiH

null

 Odgovor o kvalitetu ponuđenih respiratora koje je preko "Serbrene maline" uvezla Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) nije bio pozitivan.

"I čovjek je rekao ove mašine, kako zdravstveni radnici vole da ih nazovu, ne odgovaraju i nisu za liječenje pacijenata. Zato ih nismo ni uzeli, neko je drugi donio odluku i uzeo ih, ali to je njihovo pravo", izjavio je Višković u raspravi sa zastupnicima na sjednici NSRS-a.

Uvoz 100 respiratora koje je za 10,5 miliona KM za potrebe zdravstvenog sistema FBiH uvezla kompanija "Srebrena malina" Fikreta Hodžića, koja se ranije bavila uzgojem malina, potresa Federaciju od kada su mediji objavili detalje nabavke. Istragu po nalogu Tužilaštva BiH provodi Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a vještačenje je utvrdilo da se respiratori ne mogu koristi za liječenje bolesnika s koronavirusom.

Advokat direktora Federalne uprave civilne zaštite, koja je kupac za FBiH, Kadrija Kolić nedavno je negirao i odbacio vještačenje koje je naložilo Tužilaštvo BiH, tvrdeći da kupljeni respiratori mogu biti korišteni u bolničkom liječenju.

Istraga je u toku, a javnost je u iščekivanju raspleta i odgovornosti za ovu nabavku.

Izvor : Klix.ba

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano