Ribar zahvaljujući kitovskoj povraćki postaće veoma bogat

Naris Suwannasang, koji zarađuje oko 500 dolara mesečno, mogao bi sad da dobije oko 2,6 miliona dolaska zbog pronalaska ambergrisa - kitove povraćke.

Ambergris - ili povraćaj kitova - smatra se morskim blagom i plutajućim zlatom zbog alkohola bez mirisa koji se vadi da bi miris parfema duže trajao.

Pozvao je rođake da mu pomognu da odnese "kamenje" kući kako bi ga podrobnije ispitali. I zaista, učinilo im se da se radi o ambri koja se može koristiti u proizvodnji parfema, poput "Šanela broj 5", kako bi miris duže trajao.

Testirali su površinu grumena tako što su je zapalili upaljačem. Vrlo brzo je počela da se topi oslobađajući neobičan miris, čime su potvrdili da to nije kamenje već vredan pronalazak težak, inače, oko 100 kila.

Kako kaže Tajlanđanin, već ga je kontaktiralo nekoliko zainteresovanih kupaca koji nude velike sume novca - i do 2,6 miliona dolara. Čak i da dobije delić te cifre, bio bi veoma zadovoljan.

Suvanasang sada čeka stručnjake da potvrde da je zaista pronašao kitovu povraćku na obali.

Sama supstanca ambergris nastaje u unutrašnjosti kitovog organizma. Kit zatim povraća sluz koja se stvrdnjava i ima neprijatan miris dok pluta površinom okeana - ponekad i nekoliko godina.

Nešto kasnije, ovaj grumen nalik kamenu, gubi neprijatan miris i koristi se kao veoma skup sastojak za proizvodnju skupocenih parfema.

Primera radi, 2016. godine komad ambre od 1,57 kilograma, pronađen u Lankaširu, prodat je za 50.000 funti, a iste godine su tri ribara iz Omana izvukla 80 kg kitove povraćke i prodala ga za 3 miliona dolara!

 

https://youtu.be/i4iO49j4sDY

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: