Ribari u velikom problemu: Zbog kovida nema slavlja, potražnja za ribom nikad manja

Godina obeležena pre svega pandemijom virusa kovid 19 i sve prateće nevolje uticale su na pad potražnje, a cene ribe su najniže otkad postoji ova delatnost.

U odnosu na isti period lane kada se plasiralo i do 60 odsto proizvodnje danas je to tek 15 odsto.

 Jedan od glavnih razloga je što zbog celokupne situacije nema toliko slava, odnosno ljudi ih obeležavaju u značajnom manjem broju nego što je to u normalnim okolnostima. Naših 28 lager zimovnika trenutno je popunjeno, a to se nikada nije desilo – kaže Vidak Milošević, direktor ribnjaka „Sutjeska“, za portal I love Zrenjanin.

Ove godine ribnjak „Sutjeska“ otkupio je deo PP „Bratstvo jedinstvo“ iz Neuzine.

- Radi se o površini od 500 hektara obradivog zemljišta. Na površini od 380 hektara zasejane su žitarice dok je 120 hektara ostavljeno za kukuruz i prolećnu setvu. Mogućnosti su velike jer je 300 hektara pod zalivnim sistemima. Sve to je baza za ribnjak „Sutjeska“ koji godišnje treba 2 miliona i 500 hiljada žitarica u proizvodnom procesu – kaže Dragan Došlo.

Ribnjak Sutjeska otvoren je 1983. godine kao deo ribnjaka „Ečka“, dok od 1993. deluje kao zasebna jedinica. Na površini od 900 hektara, od čega je 700 hektara vodenih površina uzgajaju se konzumni šarani, amuri, tolstolobici i druga riba. Godišnje se na tržište plasiralo od 65 do 70 vagona ribe.

Telefraf

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: