Rusija: Vlasti BiH nisu dale dozvolu za dolazak ruskih lekara
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Vlasti Bosne i Hercegovine nisu izdale potrebne dozvole za ruske vojne lekare koji su trebali da dođu u ovu zemlju početkom maja kako bi pomogli u borbi protiv pandemije virusa korona kovid 19, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Ministarstvo je saopštilo da je „krajem aprila ruska strana od Bosne i Hercegovine (BiH) dobila zahtev za pomoć u dezinfekciji i konsultacijama u Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Mostar“. U suštini, predloženo je da se u regionu pogođenom širenjem virusa korona, primeni radno iskustvo specijalizovanih timova ruskih vojnih lekara koji su obavljali slične zadatke u Italiji, Srbiji i Republici Srpskoj, napomenulo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Ovaj zahtev je razmotren i prema naredbama najvišeg rukovodstva naše zemlje odgovarajući kontingent vojnih medicinskih specijalista Ministarstva odbrane Rusije sa potrebnom opremom bio je spreman da početkom maja stigne u Mostar. Na veliku žalost, realizaciju ovih planova sprečila je ili nespremnost ili neusklađenost akcija bosansko-hercegovačke administracije: ruskim vojnim lekarima nisu izdate potrebne dozvole. Zbog toga su stanovnici BiH ostali bez dugo očekivane pomoći“, ističe se u saopštenju.

„Želimo da verujemo da će u borbi protiv virusa korona glavni motiv svih zainteresovanih strana i političkih krugova za donošenje ključnih odluka biti spasavanje ljudskih života. Da bi se postigli ovi ciljevi, ne može se bez ujedinjavanja resursa. Ovde nema mesta za beskrupulozne geopolitičke igre. Rusija je više puta u praksi pokazala spremnost za zajedničke napore i ostaje posvećena ovom principijelnom stavu pred još uvek opasnom zaraznom pretnjom“, zaključilo je Ministarstvo.

Izvor : SputnikNews Srbija

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano