Ruski mediji pišu: Ako želite stabilnost na Balkanu, vratite Jugoslaviju
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

RUSSIA Today objavila je zanimljiv komentar Nila Klarka, svog redovnog komentatora koji je pisao i za niz poznatih britanskih medija, a u kojem on analizira aktuelne napetosti u regiji i kao rješenje problema nudi obnovu Jugoslavije. S obzirom na to da Russia Today finansira ruska država i da je riječ o medijskom projektu čiji je zadatak promicati interese Vladimira Putina, vrijedi obratiti pažnju kako oni tumače situaciju na Balkanu.

U tekstu se navodi kako ''svi problemi u regiji proizlaze iz nasilnog raspada multietničke Jugoslavije u devedesetim, što je proces koji su zapadne sile podržavale pa i aktivno ohrabrivale'' te se, očekivano, kritikuje što uticajni američki Council on Foreign Relations (CFR) smatra Rusiju faktorom koji najviše destabilizuje situaciju na Balkanu.

RT smatra da sve potencijalne krize koje sada prijete regiji nisu krivica ruske politike nego su ''posljedice ranijih američkih i zapadnih intervencija i kampanja''. Proziva se CFR zbog toga što brani opstojnost Bosne i Hercegovine te se propituje zašto je važan njen teritorijalni integritet ako je SAD podržavao neovisnost Kosova i pravo na samoodređenje tamošnjeg albanskog stanovništva. ''Zašto onda nije bio važan teritorijalni integritet Jugoslavije?'' pita se RT u komentaru.

PROČITAJTE I: Otac Gavrlio u svom proročanstvu otkrio nepoznate detalje: Ovako će izgledati dolazak antihrista

Predlaže se "postupna rekonstrukcija jugoslovenske federacije"

Ističe se da su ''mnogi ljudi u regiji nostalgični za Jugoslavijom'' te se spominje Galupova prošlogodišnja anketa u kojoj je većina ispitanih iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Makedonije, kao i 45 posto iz Slovenije (koja se smatra najuspješnijom od svih republika nastalih iz Jugoslavije), smatrala da je raspad Jugoslavije bio loša stvar.

''Jugoslavija je narodima Balkana dala ne samo stabilnost nego i ekonomsku sigurnost. Imalo je smisla što su se narodi iz regije odlučili ujediniti u federalnu državu'', naglašava se u komentaru RT-a te se dodaje: ''Jugoslavija je postigla velike uspjehe u područjima kulture, sporta, umjetnosti, obrazovanja i ljudskog razvoja. Njeno uništenje bilo je tragedija ne samo za ljude na Balkanu nego za cijelo čovječanstvo.''

RT zaključuje da sada umjesto ''jake jugoslovenske države imamo niz malih, ekonomski slabih država na Balkanu'', da to odgovara ''imperijalnim težnjama SAD-a'', te da je ''jedini način da se problemi na Balkanu riješe povratak u prošlost''. Predlaže se ''postupna rekonstrukcija jugoslovenske federacije'', koja bi s Albanijom ''potpisala ugovor o prijateljstvu'', a možda joj i ponudila priključivanje. ''Jugoslavija je imala smisla u 20. vijeku, a ima smisla i danas'', konstatuje se u komentaru objavljenom na RT-u.

 

 

Izvor: index.hr

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano