SABLASNO GROBLJE IZ "CRNE SVADBE" ZAISTA POSTOJI: Nalazi se u SRCU SRBIJE, a sve u ovom selu je drevno - pa i spomenici!

Serija “Crna svadba” prikovala je publiku širom Srbije kraj malih ekrana, a većina je ostala opčinjena mističnim kadrovima nastalim na groblju. Sada je otkriveno i gde se to groblje “u stvarnosti” nalazi tj. gde je ekipa iz serije snimala scenu “crne svadbe”.

Svako ko je odgledao epizodu u kojoj se upoznaju Petar i baba Mikula dok se u pozadini, po mraku, odigrava "crna svadba" sigurno je primetio drevno i pomalo tajnovito groblje na kome se radnja odvija. Reč je o starom groblju u Borču, malom selu na teritoriji opštine Knić, usred Šumadije u kome danas živi tek nešto više od 500 stanovnika.

Mesto je poznato po seoskom turizmu jer su meštani uspeli da sačuvaju veliki broj starih kuća s kraja 19. i početkom 20. veka. S toga i ne čudi što "Crna svadba" nije jedina serija koja je snimana ovde - pre nje, to su bile serije "Moj rođak sa sela", kao i "Nemanjići - rađanje kraljevine".

Što se samog groblja tiče, deo mističnosti koja ga okružuje ono duguje svojoj autentičnosti. Na njemu nema novih, mermernih spomenika već svi grobovi potiču iz davne prošlosti. Groblje se nalazi na obroncima Boračkog krša, a smešteno je gotovo između seoskih kuća i porte Boračke crkve. Na njemu se nalazi više stotina nadgrobnih spomenika, različitog oblika i veličine.

Međutim, ma koliko se činili različitim, svi oni imaju jednu zajedničku karakteristiku - kameni su! Takođe, i ornamentika na njima je slična, a svi su bogato ukrašeni bez obzira na to što je materijal od koga su građeni tvrd što svedoči o velikoj umešnosti starih kamenorezaca iz ovog kraja.

Staro groblje u Borču zajedno sa srednjovekovnim gradom Borač i Crkvom Svetih Arhanđela 1971. proglašeno je za nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

(Mondo/Istorijski zabavnik)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano