SALKIĆ NAPADA OPŠTINE U REPUBLICI SRPSKOJ - Formiranjem vlasti u Vlasenici, Foči i Bratuncu nastavlja se progon Bošnjaka iz RS-a, žele ih dodatno etnički očistiti

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske kaže da je ovo primjer gdje se kršenjem Ustava "žele postići ratni ciljevi mirnodopskim metodama".

Potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić danas je, povodom formiranja lokalnih vlasti u općinama Bratunac, Foča i Vlasenica, kazao da je prekršen Ustav RS-a.

-Implementacijom rezultata lokalnih izbora koji su održani 2020. godine proširena je diskriminacija povratnika Bošnjaka u entitet RS. Suprotno preciznoj ustavnoj odredbi da se primjenjuje popis stanovništva iz 1991. godine prilikom implementacije izbornih rezultata u nekim lokalnim zajednicama primjenjuju odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi u entitetu RS koje su u suprotnosti sa Ustavom entiteta, a kojim je definisano je da 'Konstitutivni narodi i grupa Ostalih će biti proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Republici Srpskoj. Kao ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, napisao je on u saopćenju za javnost.

Javne institucije su ministarstva u Vladi Republike Srpske, općinski organi vlasti, okružni sudovi u RS-u, kao i općinski sudovi u RS-u.

 

Donošenjem Zakona o lokalnoj samoupravi u članu 4. zakona definisana je implementacija prema posljednjem popisu.

- Na osnovu rezultata posljednjeg popisa stanovništva, jedinice lokalne samouprave obezbjeđuju proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i grupa Ostalih u organima jedinice lokalne samouprave, uključujući funkcionere jedinica lokalne samouprave koji se ne biraju direktno: predsjednika i potpredsjednika skupštine jedinice lokalne samouprave i zamjenika gradonačelnika, odnosno načelnika opštine.

-Iz ovoga je vidljivo da vlast u entitetu ne poštuje Ustav entiteta u kreiranju zakona putem kojih želi dodatno etnički očistiti lokalne zajednice od svih onih koji nisu pripadnici srpskog naroda, rekao je Salkić.

On kaže da je ovakav primjer zabilježen u općini Bratunac, Foča, Vlasenica i nekim drugim općinama na prostoru ovog entiteta gdje se kršenjem Ustava "žele postići ratni ciljevi mirnodopskim metodama".

-Diskriminacija je izričito zabranjena po Ustavu Bosne i Hercegovine, entiteta i po Dejtonskom sporazumu. Sistemska diskriminacija u različitim segmentima društva u ovom entitetu direktno je kršenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. U općinama Bratunac, Foča, Vlasenica i u nekim drugim općinama u ovom entitetu primjenom neustavnog člana 4. Zakona o lokalnoj samoupravi došlo je do potpunog progona Bošnjaka iz zakonodavne i izvršne vlasti, rekao je on.

Obzirom da se radi o kršenju Ustava entiteta pozvao je nadležne organe da zaštite Ustav i povratnike u Republici Srpskoj.

-Provođenje sistemske diskriminacije povratnika je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma i to je poziv i obaveza za OHR i visokog predstavnika da se uključe u rješavanje ovog problema, naveo je on.

Očekuje da će, u narednom periodu, oni koji imaju mogućnost pokrenuti pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine ocjenu usklađenosti člana 4. Zakona o lokalnoj samoupravi entiteta RS sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

-Pravna borba je jedini mehanizam koji je ostao na raspolaganju Bošnjacima u ovom entitetu da se bore protiv sistemske diskriminacije kao mirnodopske metode za provođenje progona Bošnjaka sa ovog prostora i realizacije ratnih ciljeva. Svi oni koji imaju mogućnosti imaju i obavezu da ove trendove i nastojanja aktuelne vlasti u entitetu spriječe, zaključio je Salkić.

IZVOR: OSLOBOĐENJE

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: